31 maj 2007

borgerlig miljöpolitik

Borgarna är hyfsade på siffror, de vill minska Sveriges utsläpp med 30% till 2020 (De Gröna säger 40%). Men någon klimatproposition (och alltså några konkreta åtgärderna) kommer inte förrän nästa höst, efter en halv mandatperiod (i linje med statsministerns "Miljön är ingen prioriterad fråga" i samband med Almedalsveckan i fjol).

Johannes sammanfattar snyggt vad regeringen gjode de första tre månaderna: "avvecklat den gröna skatteväxlingen, tagit bort flygskatten på inrikes flyg, man har aviserat att man ska flytta pengar från spår till asfalt och begärt av EU att få fler utsläppsrätter till svensk industri".

Dagen efter kongressen sa jag till Sydsvenskan att det är bra att alla partier nu pratar klimat- och miljöfrågor, för då får väljarna möjlighet att se vilka det är som har konkreta förslag och vilka som yrvaket greppar efter halmstrån...

Andra bloggar om klimat, regeringen.

3 kommentarer:

 1. Reinfeldts citat från Almedalen är något som inte får glömmas bort i första taget - särskilt inte med tanke på att han pratar om hur han "plöjer jungfrulig mark" (på det uttalandet behöver man knappt göra någon ekofeministisk analys...)

  Vad tycker du om Contraction & Convergence, förresten? Apropå utsläppsrätter.

  SvaraRadera
 2. Jag känner faktiskt inte till Contraction & Convergence så bra, så du kan få ge mig en åsikt... :)

  SvaraRadera
 3. "Miljön är ingen prioriterad fråga"

  Detta gör mig otroligt rosenrasande! Men det är klart, det är väl MYCKET viktigare med att privatisera sjukhus, öka välfärden för de rika och amerikanisera Sverige...

  SvaraRadera