6 mars 2007

money for nothing

Via Erik hittar jag till Adam Axelssons som dissar förslaget att de partipolitiska ungdomsförbunden (PUFFarna) skulle få bidrag efter ett mandatbaserat fördelningssystem, dvs mer pengar efter hur stora deras moderpartier är.

Det pågår lite såna diskussioner i Grön Ungdom Skåne, efter att SSU hört av sig och vill ha stöd till idén. Det känns ju mindre märkligt att SSU tycker det är en bra idé efter att deras medlemsfusk avslöjats (och deras antal därmed sjunkit som en gråsossesten) och i och med att S (av någon outgrundlig ankledning) fortfarande är största partiet. De skulle casha in skattepengar, helt enkelt.

I GU Skåne finns det förespråkare för olika system. Vissa menar att ett visst mandatbaserat bidrag skulle kunna ge mer långsiktighet, och framför allt bidragsberättiga oss mindre ungdomsförbund över huvud taget (nej, vi får inga kommunala eller regionala bidrag).

Själv tycker jag förslaget suger. En ungdomsorganisation finns till för att förvalta ungdomars engagemang och inte moderpartiets valresultat. Om Mp skulle åka ur regionfullmäktige och Grön Ungdom Skåne ha en väl utvecklad verksamhet skulle vi bli av med vårt ekonomiska stöd... Och omvänt, om Mp gör ett lyckat Skåneval - ska det vara en garant för att ungdomsförbundets ekonomi, även om vi har obefintlig verksamhet?

Dessutom försvinner hela möjligheten att växa ekonomiskt som organisation, eftersom man då bara räknar om bidragen vart fjärde år. Oavsett om en organisation (som Grön Ungdom Skåne gjort) utvecklas från ett embryo utan ekonomiska behov till en fungerande verksamhet med personal (löner), förtroendevalda (resor) och aktiviteter.

Adam skriver "All heder till CUF som ensamt bland PUFFarna har uttalat sig mot förslaget på ett mandatbaserat system.". Jag tror att Grön Ungdoms linje kan vara annorlunda nu än när våra dåvarande språkrör tog ställning för mandatbaserade riksbidrag i början av 2005. Kanske något för nästa RÅM att sätta ner foten i?

Andra bloggar om ungdomsförbund, Grön Ungdom.

4 kommentarer:

  1. Anonym14:19

    Kan även avslöja att de dåvarande språkrören fick feedback från den dåvarande förbundssekreteraren som inte enbart var positiv eftersom denne ansåg att de inte hade funderat genom alla delar av sitt uttalande, kollat grundläggande fakta eller förankrat det med någon med mer erfarenhet av det gällande bidragssystemet eller någon annan...

    Partiernas ungdomsförbund ska absolut inte ges bättre vilkor än de andra ungdomsförbunden när det gäller statsbidrag.

    SvaraRadera
  2. Mandatbaserade bidrag till ungdomsförbunden tycker jag inte verkar vara någon helt god idé. Kanske var det en bättre idé 2005.

    SvaraRadera
  3. H: Kan tänka mig det. Om jag inte minns fel så fick även ett av de dåvarande språkrören kritik från sin dåvarande partner. ;)

    SvaraRadera
  4. I kommentarerna till mitt inlägg redogör jag för vilka PUFFar som skrev under Elevorganisationens brev till Riksdagen.

    SvaraRadera