2 november 2006

snökaos & klimat

Nej, jag vet, det går inte att koppla enstaka oväder till klimatförändringarna. Men forskarna är överens om att klimatförändringarna kommer leda till mer extremt väder, som stormar, översvämningar och torka. Och klimatfrågan är het just nu. Det är inte bara Faktum, SVT och Al Gore som kör hårt, till och med gratis- och kvällstidningar kör sina egna varianter av bevakning av frågan.

Därför blir det så märkligt när facket och näringslivet tjuter som bebisar för att Sverige har så höga elpriser. Cry babey. Jämför det med de skattepengar som kommer att behövas för att reda upp svallen efter klimatkatastrofer.

Regeringen är som vanligt handfast och drar ner på stödet till SMHIi årets budget. SMHI forskar om klimatet och samlar framför allt in grunddata om klimat, väder och vatten. Precis de data som behövs för att planera de åtgärder som borde satts in igår.
Grattis, Alliansen.

3 kommentarer:

 1. Gubben12:21

  När Miljöpartiet bildades pratades mycket, seriöst och initierat om klimatförändringar och dess konsekvenser. Då var varken fack eller kvällstidningar speciellt intresserade. Snarare bemöttes fakta och funderingar i ämnet med ironiska "motargument".
  Men det är klart - då hade å andra sidan inte en massa prominent folk i Mälardalen iförda lågskor och utan handskar och mössa tvingats bajsa på E4, sittande i bilköer på väg hem till myset.

  SvaraRadera
 2. Jag utelämnar här vendettan mellan fack och näringsliv...


  Omkring år 1000 e Kr var spannmålsodling på Grönsland en stor grej och de glaciärer man nu talar om och visar smälter fanns inte då. Det var ett par grader varmare på denna hemisfär och specifikt i nordeuropa då.

  Vidare så har klimatet varierat kraftigt naturligt genom historien, vilket gett klimatkatastrofer för människorna. Människor som varit helt orustade i jämförelse med oss, moderna människorna med all läkarvetenskap, vård, miljökontroll utifrån i otaliga perspektiv och aspekter et c.

  Jag säger inte att gasen CO2-emissioner inte kan värma jorden ett par grader (det antingen kan den eller kan den inte, men jag kan gå med på att av säkerhetsskäl utgå från att den kan det), men tycker ändå följande är en relevant fråga:

  Tror du inte att det är allvarligare att nu 6 arabnationer startar kärnvapenprogram, där åtminstone Iran är klara 2008.

  BTW: Jag bloggade nyss om att Irans Khatami nu får en hederstitel på Edinburgh Universitet, där många studenter torterats på hans order för att de haft fel åsikter, varit homosexuella och sådant, och att detta påminner om 30-talets smörande för natinonalsocialismens fascism. Är inte 6 arabdiktaturer med kärnvapen allvarligare än om CO2 ger oss ett "år 1000"-klimat om 100 år?

  SvaraRadera
 3. Hej Magnus,
  tja, du gör en fin beskrivning av de naturliga klimatförändringarna som vi haft på jorden sen the get go. Men det vi gör nu är att människan - för första gången - skyndar på förändringarna. Al Gore visar den extrema hastigheten rätt bra i En Obekväm Sanning.

  - Koldioxidhalten i atmosfären har inte varit högre än idag de senaste 650 000 åren, och den fortsätter att öka kraftigt.
  - De 10 varmaste åren sedan 1890 har inträffat på 90-talet och framåt.
  - Enligt WHO dog 150 000 fram till år 2000 till följd av den förstärkta växthuseffekten, sedan dess har vi fårr än mer extremt väder, som översvämningar (bara de i Europa 2003 krävde 35 000 offer).
  - Vi har flyktingströmmar på hundratals miljoner framför oss, på grund av att landmassor hamnar under vatten inom årtionden.

  Jag har svårt att förstå din hjärtefråga i att förminska klimathotet.

  Visst, kärnvapen är en annan viktig fråga. Men du tror väl inte att man måste sluta jobba med nedrustning bara för att vi samtidigt måste jobba med miljöhoten och till exempel frigöra fängslade journalister?

  SvaraRadera