22 oktober 2006

i love linköping

Jag har varit i Linköping, den Grön Ungdom-avdelning som jag är hedersmedlem i och hållt föredrag om feminism & hbt för nya gröna medlemmar i helgen. Jag hann väl säga ungefär hälften av vad jag tänkt för jag blev överröst med så himla bra och smarta frågor och kommentarer på allt från radikalfeminism och porr till polyamorösa transgenderpersoner. Jag älskar Grön Ungdoms queermedvetenhet.

Det gör även Arawn som jag träffade på tåget hem, hon ger upp "hej! vår skolminister vill könsseparera elever"-LUF nu och kommer till oss. Jag gillar't!

För övrigt går sketchen vid 2-tiden inatt om maskeradbesökaren som gick utklädd till "en sluten krets" till historien.

8 kommentarer:

 1. Äh, men lite hederlighet nu!

  Björklund har inte och kommer inte att förselå könsseparering av elever. Han kommer heller inte att föreslå motsatsen. Det enda han sagt om det är att han som skolminister inte tänker lägga sig i om pedagogerna vill göra sådana försök.

  En av de bättre sidorna hos Björklund är att han har större förtroende för lärare och rektorer, de utbildade pedagogerna, än vad han har för skolpolitiker som han själv och han vill därför inte detaljstyra utbildningsväsendet.

  "Vår skolminister vill könsseparera elever"-snacket är oschyst.

  SvaraRadera
 2. Så en liberal definition av att inte detaljstyra är att införa tidigare betyg i alla skolor (även där det inte är problem med ristande kunskaper), ordningsbetyg i alla skolor (även där det inte finns ordningsproblem) och disciplinära åtgärder för lärare (även där sånt redan regleras av lokala regler)?

  Dina oneliners om friåret är oschyssta.

  SvaraRadera
 3. Nä, det är sant och där är jag alls inte överens med Björklund. Faktum är att jag nästan aldrig är överens med Björklund (jag tycker att han är läskig och ganska galen), men just den här könssepareringsfrågan har verkligen blåst upp från ingenting.

  Jag ber om ursäkt för oschysta oneliners, men i Fridolinfallet hoppas jag att det framgår att det var skämtsamt menat.

  SvaraRadera
 4. Du kan ju inte komma undan att när en skolminister gör den sortens uttalande så innebär det en uppmuntran av en pedagogisk modell?

  Dåså - jag skämtar om Björklund också. :) Och myser över att LUF tappar sina queers...

  SvaraRadera
 5. Jag tycker absolut att du ska skämta om Björklund. Jag tycker att alla ska kunna skämta om alla politiker.

  Men vad är det för sorts uttalande han har gjort? Han fick en fråga om han kunde tänka sig könsuppdelade klasser. Han svarade då "Det är ingen ideologi för mig att det måste vara integrerat varje enskild lektion". Han sa dessutom att han inte är för renodlade pojk- och flickklasser, men att han kommer att stoppa försök med uppdelning av vissa lektioner, till exempel i praktiska ämnen.

  Att tolka det som att ministern vill införa könsuppdelade klasser är tämligen fantasifullt.

  SvaraRadera
 6. Först, Fredrik, så var det inte så att han "fick en fråga". Björklund la förslaget redan innan han blev skolminister. Han menar att flickor mognar tidigare än pojkar och DÄRFÖR behövs uppdelningen. Han säger vidare att det framför allt bör tillämpas i praktiska ämnen, som kemi men att han inte är främmande för regelrätta pojk- och flickklasser. Kd är förstås överlyckliga över förslaget.

  ...Jag förstår inte varför en queerliberal försvarar honom?

  Varför inte gå vidare med undervisning uppdelad på etnicitet? Kanske på rödhåriga barn, om de har annorlunda skolresultat än normen? Eller varför inte funktionshinder? Jaha, det sista föreslår han redan?

  I andra sammanhang kallas det segregation. 2006 kallas det liberal skolpolitik.

  SvaraRadera
 7. För att förtydliga vill jag göra klart att jag alls inte tar ställning för uppdelningen, förslaget eller Bjärklund - jag tycker bara att debatten är helt ur proportion.

  I den artikeln jag läste citerades han säga han inte tar ställning för renodlade pojk- och flickklasser.

  SvaraRadera
 8. "...men han ställer sig inte främmande till försök" (SVT text)

  SvaraRadera