21 juni 2006

valmanifestet 9/36

9. Bättre kollektivtrafik
Tåg- och busstrafiken ska förbättras i hela landet. Ett särskilt stöd till kollektivtrafik i glesbygd ska finnas. Vi vill satsa på den spårburna trafiken i och kring storstadsområdena istället för att bygga dyra motorvägar och kringfartsleder. Vi förespråkar trängselavgifter i Stockholm, Göteborg och Malmö för att minska köerna, förbättra miljön och kollektivtrafiken. Vi vill ha låga taxor på kollektivtrafik.


Grön politik handlar om miljö och hållbar utveckling. Idag går 90% av alla transporter i fordon som går på oförnybara bränslen. För en hållbar utveckling måste transporter av människor och gods flyttas till hållbar trafik, som järnväg, spårvagn, cykel, miljöbilar osv.

Det här kommer inte att hända av sig själv. Utvecklingen behöver politisk vilja och initiativ. Det är Miljöpartiet som drivit igenom försöket med trängselavgifter i Stockholm, som nu uppskattas av en majoritet av Stockholmarna. I Malmö vill vi ha sänkt hastighetsgräns, trängselavgifter, spårvagnar på de hårdast trafikerade sträckorna, utbyggd, bättre och billigare kollektivtrafik. Morötter blandas med avgifter för en hållbar trafik- och energipolitik.

De som vill säkra framtiden får inse att valet inte står mellan rött eller blått i höst, utan mellan grått och grönt.
Rösta långsiktigt - rösta grönt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar