21 juni 2006

mer representativitet

Fler siffror kommer om riksdagskandidaterna...

När det gäller kön... så kvoterar Sossarna och Vänstern rakt av, så det blir 50/50. Det funkar. Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ligger inom godkända 44-45 % kvinnor och 55-56 % män (en person hit och dit betyder ganska många procent för oss mindre partier). Folkpartiet är ganska kassa, med bara 43% kvinnor. Vad säger Birgitta Ohlsson och Tina Acketoft? Moderaterna är allra sämst, ynka 37 procent, en dryg tredjedel. Jag är inte förvånad. För moderaterna är det ju "kompetensen som ska räknas"...
(källa)

När det gäller etnicitet (räknat på ursprungsland)... är Vänstern bäst, med siffror strax rikssnittet (17%). Sen är det Sossarna och Folkpartiet (12%), Miljöpartiet (11%), Moderaterna (10%) och Kristdemokraterna (9%). Allra sämst är Centern, med bara 6 procent invandrare. Till och med Sverigedemokraterna (7%) är bättre...
(källa)

När det gäller kommunvalet är (mp) helt ok och bland toppen med sina 14%. (källa)

6 kommentarer:

  1. Anonym14:41

    När det gäller etnicitet måste det väl finnas intressantare statistik än huruvida de nominerade är födda i Sverige eller utanför Sverige? Det säger ju egentligen ingenting om vare sig tvärsnitt eller etnisk mångfald.

    SvaraRadera
  2. Statistik är sällan speciellt fyllig och det går inte att mäta mångfald i procent. Men en viss fingervisning ger det väl att jämföra hur många i Sverige som är födda utomlands och hur många på listorna som är födda utomlands?

    SvaraRadera
  3. Anonym00:20

    Nej, jag tycker inte det. Inte genom att enbart se om personerna är födda i Sverige eller inte. Den uppdelningen gör att Amelia Adamo per automatik representerar en "etnisk mångfald", medan till exempel Nisha Besara utgör en självklar del av något slags svensk norm.

    Jag tänker lite på ett program av Mediemagasinet för några år sedan, på Dan Josefssons tid, där de letade svartskallar på svenska nyhetsredaktioner (ja, de sade så). Jag minns inga exakta siffror, men redaktionscheferna svarade att det trots allt fanns invandrare på redaktionerna, kanske 5–10 procent av de anställda. Men efter några följdfrågor visade det sig mest handla om personer som var födda i Finland eller Danmark, kanske någon från Tyskland. Journalister som var födda i länder utanför Europa fanns knappt alls.

    Dessutom är ju etnicitet och icke-svenskhet mer komplicerat än födelseorter (eller föräldrarnas födelseorter). Så jag tycker det är lite märkligt gjort av Sveriges Radio att dra sådana slutsatser utifrån SCB:s underlag. De borde ställa de där följdfrågorna från Mediemagasinet. Undersöka lite själva. Journalistik har jag för mig att det kallas.

    SvaraRadera
  4. Sure, det skulle bli ett mycket bättre resultat. Men det går tyvärr inte att spalta upp i procentstaplar. Man måste förenkla för att kunna mäta.

    SvaraRadera
  5. Anonym12:41

    Öh, okej?

    SvaraRadera
  6. Alltså, det är svårt att sätta procent på "så bra är partierna på mångfald", för det går inte att undersöka.

    Det som går att undersöka är t ex hur många på listorna som inte är födda i Sverige, och det kan ge en fingervisning om det man egentligen är nyfiken på...

    SvaraRadera