17 juli 2009

sommaren då normkritiken var på allas läppar

Det började med att Göran Hägglund höll ett riktigt stockkonservativt tal i Almedalen (som bland gröna bloggare bland andra Maria, Johannes, Christian och Tomas reflekterat över). Hägglund pratade om att KD är ett parti för "verklighetens folk", de vanliga och normala människorna. Förutom att, som Maria, konstatera att "det mest ovanliga i Sverige är ju att rösta på Kristdemokraterna", så lockade det fram kreativa reaktioner. Jag tänker framför allt på Sanna Raymans Spotify-spellista vilket folk var det nu vi bråkade om? och framför allt facebook-gruppen Overklighetens folk som snabbt samlade flera hundra medlemmar. I spåren av Hägglunds tal är det många som börjat blogga/diskutera normer och normkritik ur ett bredare perspektiv, som till exempel Jonas Morian.

I samma veva kom debatten kring Stockholm Prides tema "Hetero" igång, ett tema som fokuserar på heteronormen och dess konsekvenser för både HBT-personer och "verklighetens folk". Bland de vassaste kommentarerna är Micke kazarnowicz' brev till alla heterosexuella. Ovan nämnda Maria Ferm tipsade också för ett tag sen om AOAL-filmen som ifrågasätter heterosexuella äktenskap.

Själv har jag blivit kallad "antidemokrat" efter några inlägg om heteronormen och uppmärksammat att Bajen Fans är engagerade i att stoppa sin moderklubb från att gå i paraden. Amanda Brihed har sammanfattat sina tankar och tipsar om (åter igen) Mickes blogg.

Samtidigt som Stockholm Prides hetero-test sprids och blivit världens mest twittrade ämne så intensifieras diskussionerna. Ingen sommartorka här inte.

2 kommentarer:

 1. Glöm inte det musikaliska, med Promoes plågsamma sommarhit "Svennebanan" och Tomas Ledins "medelklass"-hyllande turné som av en märklig slump inleddes i samma veva som Hägglunds utspel. Jag har funderat mycket över huruvida det är KD som är Tomas Ledins politiska gren eller Tomas Ledin som är KD:s kulturella gren.

  SvaraRadera
 2. Anonym22:54

  HBT rörelsen måste sluta att mobba
  heterosexuella för sin läggning bl.a
  via attacken på den s.k heteronormen.
  Det känns lite som Israel och palestinierna.

  SvaraRadera