23 maj 2009

ska politiska partier granska makten?

Piraten Christian Engström blev nyss upprörd ì SVT:s Agenda när Gudrun Schyman liknade Piratpartiet vid en lobbygrupp. Men om piraterna ser sig som ett parti eller som en del av journalistkåren har väckts som diskussion de senaste dagarna.

Det började med att den gröna EU-kandidaten Emmali Jansson ifrågasatte det lämpliga med att, som en piratpartist gjort med stöd av partiledningen, "smygfilma en tjänsteman, speciellt som valförrättare är ett mycket tillfälligt uppdrag och sprida till en allmänhet med mob-mentalitet (om man läser kommentarerna på youtube) tycker inte jag är att värna om integriteten."

Därefter hakade Tomas Melin, Johan Hellström och Maria Ferm med flera på och någon slags MP vs PP-debatt bröt ut om huruvida det är integritetskränkande eller inte att lägga ut en film med en valförrättare som gör misstag.

Piratpartiet legitimerar sitt intrång i personens integritet med att det här handlar om demokratin itself och legitimiteten i valet. Och det kan man absolut tycka. Men vem avgör för vilka värden det är OK att nagga på integriteten? Är det inte i demokratins och säkerhetens namn som flesta övervakarlagar och integritetskränkande lagstiftning kommit på plats?

När det förekomer oegentligheter i valsystemet, som det verkar göra i det här fallet, är det vettiga som parti att agera som Feministiskt initiativ; att lyfta frågan till debatt och kräva politiskt agerande. INTE att hänga ut den enskilda tjänstemannen till allmänt förlöjligande på nätet.

Det är nätmobbing - och inte "journalistik" som vissa pirater har velat likna det med. Det finns mycket som politiska partier ska engagera sig i, men att granska makten som journalister är inte en av dem.

Jag är besviken på Piratpartiet. Inte för att smygfilmingen har skett i stridens hetta, men för att de inte inser att de är ute på hal is. Eller som Melin uttrycker det: (...) Jämför detta med Rick F:s och Christian E:s uttalanden, som inte ens erkänner att offentliga personer har en integritet att kränka. Jag tror inte de inser vilken Pandoras ask de öppnar genom ett sådant ställningstagande!

Avslutar med ett Carl Schlyter-klipp, hittat hos Emma, på temat "MP stred för integriteten långt innan Piratpartiet ens existerade":

2 kommentarer:

  1. Tjaa... nu passar det att yla om integritet från alla håll och kanter tydligen.

    SvaraRadera
  2. Nu? Se på Carls film vettja.

    SvaraRadera