6 april 2009

bilden av miljöpartister

Det verkar ibland fortfarande valsa runt en bild av miljöpartister som gröna vågare, boendes på landsbygden, teknikfientliga äldre män som bara är intresserade av miljö och natur. Inget kunde vara fel.

Den typiska mp-väljaren är idag en ung kvinna i en storstad, med hög utbildning men låg lön (ofta student). Och miljöpartister konsumerar mer än andra, skillnaden är att vi konsumerar kultur och upplevelser snarare än prylar.

När det gäller myten om teknikfientlighet är det bara att räkna lap tops på helgens gröna möten: Grön Ungdoms förbundsstyrelse och partiets förtroenderåd.

För den som vill fördjupa sig finns partisekreterare Agneta Börjessons tal från kongressen 2008 att läsa. Hon har djupdykt i statistiken som finns på väljare och konstaterar bland annat att andra partiers väljare inte har så många fritidsintressen.

"Men hos miljöpartister så är man intresserad av meditation, yoga, astrologi, konst, ungdomskultur, kvällskurser, sportdyk, äventyrssporter, sy kläder, jämställdhetsfrågor, religionsfrågor och andra länders kultur. Och med så galet mycket att göra på fritiden så är det verkligen inte konstigt både att vi upplever att det finns en bred kompetens men definitivt också att många av oss skulle längta efter och behöva en sänkning av arbetstiden."

3 kommentarer:

 1. Anonym08:21

  Var hittar man undersökningen som Börjesson utgick från?

  SvaraRadera
 2. Jag vet faktiskt inte, har inte sett den. Maila henne och kolla.

  SvaraRadera
 3. Anonym13:21

  Det gör jag.

  SvaraRadera