24 februari 2009

hetero - var det bra så?

Stockholm Pride 2009 går under [Tema: Hetero]. Tidigare år har festivalens tema uppmärksammat en aktuell politisk HBT-fråga (adoption, äktenskap, hatbrott, internationella frågor etc), men i år riktar vi fokus mot själva grunden i att HBT-personer inte har samma rättigheter som andra; heteronormativiteten.

Det är heteronormen som innebär att personer behöver komma ut, för att vi alla förväntas vara heterosexuella och ha samma könsidentitet som biologiskt kön. Det är heteronormen som innebär att personer som bryter mot det förväntade (biologiska män i kjol, samkönade par som håller hand och kysser varandra, tre personer som lever tillsammans) blir socialt och ibland juridiskt bestraffade.

[Tema: Hetero] är också ett sätt för HBT-samhället att bli medvetna om vår egen heterofobi; hur öppet är communityt för HBT-personer som lever "heterosexuellt", som heterosexuella transpersoner och bisexuella i olikkönade relationer?

Det är vad Stockholm Pride kommer att handla om 2009. Vi ses där!

EU-parlamentskandidaten Zaida Catalán tycker att temat är hett, folkpartisten Philip Wendahl tycker att temat är provokativt och bra, Stockholm Prides presschef Jessica W Sandberg påminner om att hatbrott är heteronormativitetens yttersta konsekvens, Stockholm Prides kassör Håkan Steenberg har hittat den ultimata volontärströjan. DN, SvD, QX, radio Stockholm och TV4 Stockholm rapporterar.

edit: På tal om normer, läs Marcus Dunbergs krönika i Metro om hur homosexuella är (rika, barnlösa, lyckade vita män). (Alexander har också läst den)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar