4 januari 2009

piratpengarna

Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge har gått ut till sina medlemmar och bett om donationer för att kunna vara ordförande på heltid (en möjlighet som till exempel inte Grön Ungdoms språkrör har). Det har jag förstås inga problem med, men med ett av argumenten för donationerna har jag det:

"Vi vill inte vara beroende av statsbidrag och riskera att uppslukas av etablissemangets alla system. Genom att stå på egna ben skulle vi kunna visa etablissemanget att det går att leva politik på ett sätt som de aldrig har sett förut."
Om piratrörelsen inte vill vara beroende av statsbidrag, varför söker då Ung Pirat om bidrag från Ungdomsstyrelsen? Nästan hälften av Piratpartiets medlemmar är också medlemmar i ungdomsförbundet, så nu får piratrörelsen bidrag för nästan hälften av sina medlemmarna.

Ungdomsstyrelsen har tidigare varit avvisande till (gratis) medlemsvärvning via internet, för att de inte tycker att det är en tillräckligt "aktiv handling" för att kunna uppbära bidrag för medlemskapet. Uppenbarligen är det förändrat. Och det är bra, så att moderna organisationer kan använda metoda kommunikationsvägar med sina medlemmar. Men det är lite orättvist att det inte blir ok förrän pirater ber om statliga bidrag.

1 kommentar:

  1. Jag tror inte det var tack vare piraterna som det blev okej med statliga bidrag genom medlemsvärvning via internet. Att registrera sig via forum är något som sverok-föreningar (och säkert andra) gjort under en ganska lång tid, något som dom även söker statliga bidrag för, genom ungdomsstyrelsen.

    Sen vet jag inte om jag håller med om att det verkligen är så bra. Att söka statliga bidrag för personer som registrerar sig på en hemsida, utan att betala medlemsavgift tycker jag bara bäddar för medlemsfusk.

    SvaraRadera