12 januari 2009

musik och politik

Jimmy utmanar mig (och Karin & Christian) att välja tre låtar som jag tycker lyckas med sitt politiska budskap:

"Det behöver inte nödvändigtvis vara ett budskap en sympatiserar med, och politik är ju alltid ett ganska brett begrepp."
Det var väldigt svårt att begränsa sig till tre så jag begränsade mig frivilligt till Sverige och de tre senaste åren. Aight, here are the results of the Andwal jury:

Raymond & Maria - Storstadskvinnor faller ner och dör (2006)
Hela Raymond & Maria-konceptet kretsar kring överkonsumtion, medier och stressen över att bara vara 2000-talsmänniska i Sverige. Storstadskvinnor faller ner och dör innehåller en av mitt-i-prick-textraderna, "jag har en dold talang som ingen här kan se, nu ska jag visa den för nån på tv3". Handklappen är för övrigt underskattad inom proggen.


Svenska Akademien : Vakna (2007)
Ett motståndsanthem lägligt timat till regeringsskiftet 2006, "och utan att vi alls reagerade har våra hjärtan blivit högerplacerade" (skiftet måste ju för övrigt vara det bästa som kunde ha hänt popvänstern, så man har något att skriva texter om igen?). Akademien vill ha en "allians för de svaga". Om det här är soundtracket så joinar jag direkt!


Säkert! : Allt som är ditt (2008)
Den enda låten jag tyckte var helt självskriven på listan som innehåller både frustrationen ("De jävlarna ska skjutas") och politiken ("Du kanske hade fel kjol eller kanske gick för sakta/Det måste va' ditt fel") inom fältet mäns våld mot kvinnor. Låten gav dessutom själv uppbåd till en feministisk debatt, blir man verkligen av med "allt" vid en våldtäkt?


Bubblare: Gonza feat. Pauline : Höj din röst (2006) om valdeltagande, Sture Alléns dansorkester - Lita på mig (2006) om engagemang, Doktor Kosmos : Festmetoden (2008) om alkoholnormen, Al Azif vs Adam Tensta feat. Eboi : Dopeboy (2008) om fördomar.

3 kommentarer:

  1. Grymma låtar på listan, men med tanke på kategorin så är kanske inte Säkert! något säkert (ehh) val. Låten var ju tänkt att avhandla skuldbördan, men fick både ta emot beröm från Sverigedemokrater som tyckte att den propagerade för deras linje med hårdare straff för våldsbrott, och kritik från feminister för sin gestaltning av händelsen. Fast såna tolkningar kan man kanske avfärda som selektiv hörsel.

    SvaraRadera
  2. Vakna är utan tvekan den bästa låt som Svenska Akademien gjort. :)

    SvaraRadera
  3. Nisse: Jag tycker inte att alla behöver vara överens om vilken politisk lösning en låt syftar till för att den ska anses ha lyckats komma ut med ett budskap. Snarare tvärtom nästan.

    SvaraRadera