27 november 2008

moderaternas nya biståndspolitik: sänk biståndet

Sverigemoderaterna valde idag att erkänna sitt "tidigare bristande engagemang för utvecklingsländerna" på DN Debatt och har tagit fram "en ny biståndspolitik". Den innehåller framför allt en sänkning av biståndet från 1% till 0,7% av BNP. Jag vet inte om jag tycker att det känns så nytänkande.

Självklart har Moderaterna rätt i att det behövs mer än bistånd för att världen ska utvecklas. Bistånd är en väldigt liten del av de flesta utvecklingsländers intäkter. Men därför är det också underligt att man valt att kalla sina nya förslag för just biståndspolitik och inte politik för global utveckling eller internationell handelspolitik, som vi gröna gör.

Det M gör är förstås att hålla fast vid sin gammelmoderata linje - att bistånd är felprioriterade pengar och att det inte behövs någon internationell standard för vad som faktiskt är bistånd - istället borde vi lägga pengar på militära ingripanden och satsningar på svensk forskning. Så behövs inte de pengarna tas från forsknings- eller försvarspengar och så kan vi sänka skatten.

Fler: Yvonne Ruwaida, Alex Chamberland, Masungo, Birger Schlaug, Alliansfritt Sverige, Anna G Rahm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar