27 november 2008

kan någon stoppa Jan Björklund?

Ännu en gång har forskare slagit fast det uppenbara: ett starkt modersmål är en förutsättning för att elever med utländsk bakgrund ska ha en möjlighet att utveckla en stark svenska och hinna ikapp de elever som har svenska som modersmål.

Vi Gröna, som var uppdaterade på den pedagogiska forskningen redan i somras ägnade Almedalsveckan åt att presentera politiska förslag för en starkare modersmålsundervisning. Skolministern väljer istället att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att forskningen inte finns.

Kan inte någon stoppa honom? Jo, klart någon kan. Hon heter Maria Wetterstrand och möter Björklund i en duell i TV4 Nyhetsmorgon kl 7.15 imorgon bitti.

Fler: Ny i svenska skolan, Anna-Karin, Alliansfritt Sverige, Badlands hyena, Fröken funderar, Mitt rosa liv som lärarstudent

7 kommentarer:

 1. Claes Nyberg, Liberati01:36

  Här har fp inte torrt på fötterna utan driver en populistisk linje som spelar på känslor i folkdjupet. Det är i grunden samma rädslor som har fått fp att bejaka Moderaternas xenofobiska initiativ med s.k. svenskkontrakt.

  Ännu ett bevis för att fp helt har tappat sin liberala kompass...

  SvaraRadera
 2. Nu ger jag inte särskilt mycket för fånig populism, men i ett knivigt läge - man kan inte ha hur många lektioner som helst - kan det vara bättre att låta barn få mer svenskundervisning. Hemspråk får många, de flesta, invandrarbarn hemifrån.

  SvaraRadera
 3. Well... Då kan vi ju dra ner på slöjd för de barn vars föräldrar kan snickra och sy också. Och ta bort fysiken för de vars föräldrar är bra på det.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker vi ändock måste lovprisa detta framstupa sidoläge för logiken... stackarn har väl rätt att fabulera litegranna - det rör ju sig bara om samhällets framtid, lite barn och sådandär...

  SvaraRadera
 5. Anders, äsch. Ta en titt utanför politiken då och då :)

  SvaraRadera
 6. Men jag förstår inte skillnaden? Varför ska vi ha svenska i skolan om man kan lära sig det av sina föräldrar?

  SvaraRadera
 7. Inför nästa riksdagsval (eller, nej det kan inte vänta så länge) måste vi som ser hur oseriös borgarnas skolpolitik är lyckas sätta fingret på det och visa på vikten av mer istället för mindre pengar och mindre utbildade lärare (i enlighet med förslaget till ny lärarutbildning). Med Björklund får vi färre anställda i skolan, noll jämställdhet, noll hbt och noll sexualkunskap. Samt en generation som växer upp utan ens en möjlighet att lyckas tillgodogöra sig skolans syften.

  När vi har en utbildningsminister som kallat HBT-frågor för flum-frågor, då är vi väldigt ära polsk skolpolitik och mycket långt ifrån en skola för alla.

  SvaraRadera