16 september 2008

våld och våld

Hakar på Annelis känsla av DN:s artikelserie "Huliganismen inom idrotten" BRÅs förslag med "Kampen mot huliganismen":

"Sätt fotbollsvåldets konsekvenser i relation till det våld mängder med kvinnor utsätts för i nära relationer, våld utfört av män de älskar, och fundera sen över vad nyhetsredaktioner på TV, i tidningar och på radio egentligen borde rapportera om."

3 kommentarer:

 1. Claes09:24

  När det gäller huliganvåldet så ägnar sig både idrotten och politiker åt symptombehandling.

  De normer som många unga män idag förhåller sig till när det gäller en förväntat manlighet förstärks medvetet av idrotten. Varför upplever många män att det är på arenorna de får vara "riktiga män", skrika sig hesa över sparkar och slag, kasta ur sig den ena könskränkande och homofoba raddan efter den andra?

  Det kanske det är det vi ska diskutera. Inte i första hand hur vi ska handskas med ungas uppblåsta maskulinitetsideal genom att möta dem med poliser som delar desamma.

  SvaraRadera
 2. Huliganvåldet i Sverige har ökat under de senaste åren, däremot är väl mäns våld mot kvinnor ingen nyhet? Inte heller tror jag att de åtgärder som nu är aktuella hade fungerat i det senare fallet (jag har svårt att se hur man skulle kunna betrakta kvinnovåldet som organiserad brottslighet). Min känsla är att jämförelsen inte är klockren.

  Annars håller jag i mångt och mycket med Claes. Idrottsrörelsen måste själv ta tag i de frågorna för att inte isolera sig från samhället och lämna diskussionen i händerna på idrottsanalfabeter.

  SvaraRadera
 3. Ämnet tas förresten upp i dagens Anjakrönika, med en vinkling som jag tror kan vara av större intresse för dig.

  SvaraRadera