24 september 2008

Nyamkos grundläggande behov

"Det är många människor som inte kan utföra de mest grundläggande behoven. Som att hyra videofilm eller gå på systembolaget." (Om att människor med uppehållstillstånd ska få id-kort.)

2 kommentarer:

  1. Men jag fattar inte grejen, kan du kanske förklara Anders? Innan jag skaffade mitt svenska medborgarskap hade jag trots det ett helt vanligt ID-kort från Nordea, som såg ut som alla andras (och kunde därför även jag hyra film). Varför ska alla som inte är svenska medborgare ha ett helt eget ID-kort som särskiljer dem från de med svenskt medborgarskap? Är inte det jättekonstigt? Varför rasar ingen? :)

    SvaraRadera
  2. OK, jag kan nog svara på det själv: Tydligen har dessa vanliga ID-kort mer eller mindre avskaffats efter att Svensk Kassaservice lade ned, med det nationella ID-kortet som polisen utfärdar som enda alternativ. Regeringen har väl nu insett att det innebär att en stor grupp då inte kan få ID-kort, och nu ska Skatteverket utfärda dessa nya, vad kan man kalla dem, icke-nationella (?) ID-kort. Men jag tycker fortfarande det är lite utpekande. Nu kan man alltså se vilket medborgarskap man har, eller inte har, när man hyr film på hörnet?

    SvaraRadera