19 september 2008

EU, Norge och Sverige

I debatten om EU-utträde inom miljöpartiet framhålls ofta Norge (världens tredje största oljeexportör) som ett föredöme. "Om vi inte var med i EU kunde vi bedriva lika bra miljöpolitik som Norge", heter det.

Idag outar sig ett gäng göteborgare mot utträde i Göteborgs-Posten och gör upp med myten om Norge:

"Norge måste acceptera mer än 80 procent av den inre marknadens lagar, inklusive bland annat kemikalieförordningen Reach. Det gör att Norge inte kan gå mycket mer före än Sverige vad gäller att ställa egna miljökrav på produkter. Samtidigt som de inte får vara med och besluta hur EU:s krav ska se ut.", "Vissa beslut som fattas i Norge, som vi som miljöpartister ogillar, som till exempel valjakt och omfattningen av säljakt, skulle de däremot inte kunna fatta om de var med i EU.

På rankningen Environmental Performance Index ligger Norge förvisso tvåa (trots att de byggt ut varenda älv, använder mer el per person än de flesta, utrotar vargar, klubbar sälar och jagar valar). Men gissa vilket land som ligger trea, på samma slutpoäng? Jo, Sverige. Hur är det möjligt om EU förbjuder all offensiv miljöpolitik?

4 kommentarer:

 1. Apropå ditt engagemang i den aktuella medlemsomröstningen, är det inte lite ironiskt att det enda land som hittills har gått ur EU är Grönland?

  SvaraRadera
 2. Skillnaden mellan Sverige och Norge på den där rankingen var dessutom så marginella att det nästan handlar om delad andraplats.

  SvaraRadera
 3. Ja, det var ju det du skrev: "på samma slutpoäng". Sorry.

  SvaraRadera
 4. vad har ni mot norsk säl och valfångst?????? är ni mot svensk älgjakt med?är precis samma sak

  SvaraRadera