30 augusti 2008

vem är David och vem är Goliat?

Birger Schlaug skriver om De Grönas medlemsomröstning om huruvida vi ska ha svenskt utträde ur EU kvar bland våra gröna visioner. Han formulerar det om huruvida en "grön David" kan klå en "statsrådshungrande Goliat"

Jag tänkte berätta för Birger hur det var för mig att gå med i Miljöpartiet och Grön Ungdom för några år sedan. Jag har aldrig tyckt att det varit vare sig smart, solidariskt eller rimligt att driva svenskt utträde. Men när jag blev medlem och yppade det för några nya gröna vänner fick jag rådet att inte berätta det för någon. Det skulle betyda att jag inte skulle bli vald till några uppdrag, bli baktalad och i värsta fall socialt utfryst. Att komma ut som skeptisk till svenskt utträde bland de "gröna David:arna" var att likna vid att komma ut som homo eller bi i en djupt homofob familj.

Nejtillutträdeskravet.se skriver hundra miljöpartister från hela landet, med och utan uppdrag, om varför vi tycker som vi gör i utträdesfrågan. Den som läser sidan får avgöra själv om vi är är "statsrådshungrande Goliatar" eller lika goda solidaritets- och miljökämpar som andra miljöpartister.

6 kommentarer:

  1. Att dina vänner sa att du inte skulle kunna bli vald om du inte gillade utträdeskravet beror nog mer på att de trott mer än de vetat. Mig veterligen har te x Inger Schörling blivit vald till EU-parlamentet, Lennart Olsen blev för mycket länge sedan anställd som ekonomisk utredare trots att han sagt sig vara för EU-medlemskapet. Men nu är det väl ändå Goliat mot David som gäller, när rören båda tar ställning. Jag tror att det är olyckligt att språkrör blir ledare inåt i partiet - det var aldrig tanken med språkrörsuppdraget. Vad är i så fall skillnaden på partiledare/partiordförande och rör?

    SvaraRadera
  2. När Göran Persson tog en ståndpunkt för EMU så hette det "nu är S för EMU". Att mp medlemsomröstar om EU-utträdesfrågan beror på att kongressen, efter ett förslag av partistyrelsen, ville göra det. (Kan också påminna om att en majoritet av kongressombuden i DN:s kartläggning var för att slopa EU-utträdet.)

    Men, min huvudkritik mot din debatton är att du utmålar alla oss med den här åsikten för att vara "auktoritetstroende", "statsrådshungarnde" osv... Har du läst några av inläggen på vår blogg? Tycker du verkligen att vi är så strömlinjeformade?

    SvaraRadera
  3. Hej Birger, hej Anders. Dessutom är det en mycket intressant, nästan förbluffande otaktisk, manöver som Ordförande Wetterstrand har gjort, när hon så effektivt underminerar sin egen interna position och trovärdighet i partiet genom att ta en offentlig debatt med sin egen EU-parlamentariker inför öppen ridå på kongressen.

    SvaraRadera
  4. Anonym22:02

    Jag skulle väl snarare säga att "ja-sidan" är etablissemanget. Det är bara att titta på deras hemsida, så ser man alla dessa riksdagsledamöter, borgarråd m fl, som finns där. Jämför med "nej-sidan" som har sk vanliga medlemmar på sin hemsida. Jag tycker det talar sitt tydliga språk om var den "folkliga" förankringen finns.

    Att sedan de två rören av olika lokalföreningar blivit inbjudan för att prata i frågan, är en helt annan sak.

    Alf

    SvaraRadera
  5. Alf Svensson?

    ...och i ditt kosmos är EU förstås representant för de obekväma systemkritikerna på barrikaderna?

    SvaraRadera
  6. Inte mindre än riksdagen, Luka.

    SvaraRadera