23 juli 2008

skilj er mera!

En kristdemokrat med tre kompisar slänger på DN Debatt fram ett krav till sin folkhälsominister på "minskat antal skilsmässor" som folkhälsopolitiskt mål (!?. Christian har redan vridit ur den blöta argumentationstrasan på ett förträffligt sätt.

Jag har tidigare skrivit en krönika i Stockholms Fria Tidning (hittar den inte på nätet) på temat att relationer borde mätas i kvalitet, inte i kvantitet. Att till varje pris "stå ut" med varandra trots att man gör varandra illa känns inte så fräscht längre. Speciellt inte om man har barn.

Politiker måste låta människor vara i fred, oavsett om de väljer att leva gifta, skilda, särbo eller på något helt annat sätt. Något statligt "mål" om hur många som ska ha en särskild samlevnadsform känns... inte okej.

De andra tre författarna är för övrigt Magnus Göransson (redaktionsledamot i Kristna Läkare och Medicinares medlemstidning och ordförande för Kd i Jönköping), Alf B Svensson, en ständigt inbjuden talare till kristdemokraternas och pingströrelsens seminarier om familjen och det är också Lars-Göran Sundberg (ordförande i Föreningen Internationella familje­dagen). Jag skulle nog säga ganska tätt besläktade med den kristna högern i allmänhet och kd i synnerhet. Trist att DN Debatt åter igen släpper fram folk utan att innehållsdeklarera dom.

12 kommentarer:

 1. Anonym11:07

  "Politiker måste låta människor vara ifred, ..." - ?

  Hallelulja vilken klok slutsats av en politisk broiler !


  - Miljöorienterad Miljöpartist med vanligt arbete.

  SvaraRadera
 2. Anonym12:00

  Du tycker att DN borde censurera de åsikter du själv inte tycker om, eller?

  Jag blir mörkrädd av att läsa dina åsikter. Det lustiga är att du är så "fräsch, modern, 2000-tal och fri" i dina åsikter, men du har väldigt svårt för åsikter som går mot dina ideal.

  SvaraRadera
 3. För mig var det en nyhet att det är bra för barnen att få leva med vetskapen om att de dömt sina föräldrar till ett liv i ett olyckligt förhållande. Min erfarenhet säger att om en skilsmässa går rätt till så är det enda lidandet för barnen orsakat av samhällets dramatisering av vad skilsmässor innebär, alltså precis vad debattartikeln bidrar till. Bedrövligt?

  SvaraRadera
 4. Nej, Anonym, någon uppmaning till censur får du svårt att hitta. Däremot tycker jag att DN ska deklarera vilka det är som skriver under debattartikeln, är det en läkare med specialkompetens på barn med skilda föräldrar eller är det en kristdemokrat som råkar vara läkare?

  SvaraRadera
 5. Anonym16:31

  Här har ni svaret till varför det kommer att ses fler artiklar av den här sorten i tidningarna. När välfärdenen beskärs blir det den naturliga följden att människor inte har råd att skilja sig.
  Spelreglerna har ändrats.

  Det förefaller som om alltför många hänger sig åt navelskåderi och på så vis undgår att granska vad som egentligen utspelar sig.

  Rikta blickarna ut, internationellt, Ta en titt på Kina, Sovjet och Indien. De är på frammarsch.

  Usa är däremot bankrutt. Den forna supermakten ligger i spillror och styrs av en skuggregering,( bla. Bilderberggruppen) som tagit sig allt större och större befogenheter. Det ryktas till och med om ett militärt maktövertagande i USA.

  Europa är lierade med Usa. Skeppet vi sitter i är på väg ned. Stadigt.  Glöm kd riksdagskvinnan som signerat artikeln i DN. Direktiven styrs inte från vår sk.regering.
  De är endast marionetter till västvärldens makthavare.
  FRA- lagen är ett tydligt exempel på detta. Vårt sk. parlamentariska system är en bluff. Granska vem som är de egentliga makthavarna i de sk. dolda arbetsgrupperna i Bryssel, det finns 3000 sådana. Det är de som lägger fram alla lagar och förslag.
  Strax kommer censur på bloggarna mm.
  Vakna!!!!!!!!!!
  Så att ni inte hamnar i chock den dagen Lissabonfördraget går egenom!!!!!!!

  SvaraRadera
 6. Sarah17:19

  "Däremot tycker jag att DN ska deklarera vilka det är som skriver under debattartikeln, är det en läkare med specialkompetens på barn med skilda föräldrar eller är det en kristdemokrat som råkar vara läkare?"

  Det låter som att en kristdemokratisk läkares forskning och kunskap skulle väga lättare en annan läkares? Är en läkare med en annan partibeteckning en bättre läkare? I så fall skulle alla som yttrar alltid identifiera sig med partibeteckning och människor i olika professioner först ange vilket parti de röstar på?! Man ska inte tvinga människor att leva tillsammans, men idag är problemet snarare att föräldrar har dåliga förutsättningar (krav, förväntningar, ekonomisk situation, stress...) för att klara av en relation. Samhället bör göra allt för att skapa förutsättningar för människor, framför allt med barn, att kunna hålla ihop.

  SvaraRadera
 7. Chrys10:46

  Skilsmässor har alltid förekommit i historien. Men de har uppfattats som ett misslyckande. Ty vad är det att vara glad och stolt över när två unga personer som börjar sitt gifta liv tillsammans lovande evig kärlek och trohet mot varandra efter några år hamnar på “skiljebänken”? Men idag när mer en hälften av äktenskapen slutar i skilsmässa, försöker man t. o. m. försköna den senare som något modernt och självförverkligande utan hänsyn till allt det lidande som alla parter utsätts för, men säskilt barnen. När skall vi ta bort skygglapparna och börja se skilsmässan som den verkligen är?

  SvaraRadera
 8. Anonym15:49

  Jätte bra artikel i DN!!
  Synd att du, Anders, m.fl tycks tro och utgå ifrån att om det blir färre skilsmässor så innebär det per automatik att det är fler vuxna som lever i olyckliga äktenskap.
  Att ge ett politiskt uppdrag i att öka stödet till gifta i sina parrelationer OCH i sina eventuella föräldraroller är utan tvekan det bästa för alla, oavsett om man är vuxen eller barn.
  Det är ett förebyggande arbete som det handlar om. Inte att “stå ut” och leva olyckliga i alla dagar.
  Finns det någon vuxen som gifter sig i avsikten för att sedan kunna skilja sig??
  Varför ska det då inte finna tidiga möjligheter till hjälp för gifta par så att skilsmässor kan minska eller helt undvikas?
  Det säger sig själv och även med stöd från forskning, att detta då blir för barnens bästa.

  Om de ekonomiska effekterna och de kostnader som en skilsmässa innebär för samhället borde istället bara uppmuntra och inspirera Alla politiker oavsett parti att öka stödet i det förebyggande arbetet.

  / Kristina Söderbom

  SvaraRadera
 9. Anonym17:19

  Är du på riktigt?

  Så du menar att nästa gång en homosexuell uttalar sig på DN Debatt så ska detta innehållsdeklareras?

  SvaraRadera
 10. Hej Anonym. Homosexualitet är ingen partipolitisk tillhörighet.

  SvaraRadera
 11. Chrys: Av ditt resonemang kan man lika gärna dra den omvända slutsatsen, att det är äktenskapet och inte skilsmässan som det är fel på. Varför ska inte människor kunna gifta sig för att de har ett förhållande de trivs i och vill gå vidare med, utan att för den sakens skull behöva ge sig in i spekulationer ("tills döden skiljer oss åt") om hur länge det ska hålla?

  SvaraRadera