19 juli 2008

låt oss skämta om Anders Selin

Jag tror att Anders Selins krönika på QX, "Låt oss skämta om varandra" kan vara det sämsta jag läst i år. Selin vill att folk inom hbt-communityt ska sluta vara så "kränkta" och istället "tåla skämt" och slänger in ett slentrianmässigt "jag har svårt att respektera de som alltid hävdar sina rättigheter och glömmer bort sina skyldigheter" (som varken förklaras eller följs upp).

Han raljerar över att många inom communityt vill lägga till ett "q" efter hbt, för att samlingsnamnet ska inkludera även oss i gränslandet mellan h, b och t. Han påpekar att homosexualitet är "enkelt" att förstå och att det är synd om heteros att de ska föväntas veta att det finns fler perspektiv än homo/hetero. Sen tycker han att det är jobbigt att man kan skämta om bögar - men inte om queeridentifierade? (Trots att han själv "skämtar" om oss i sitt "hbtq...och hela alfabetet"-stycke.)

Som vit, homosexuell man med en maktposition inom hbt-samhället och den politiska sfären är det lätt att klappa andra människor på huvudet och säga åt oss att bry oss om "viktigare saker". Det verkar skönt att själv få definiera vad som är "viktigare saker". Som att könsneutrala vigslar i kyrkan skulle vara den viktigaste reformen för transpersoner som förvägras ha det namn de vill eller regnbågsföräldrar som är för många för att ha gemensam vårdnad om sina barn.

För mig personifierar Anders Selin med den här texten den stora bromsklossen som ligger mellan att en homo-rörelse (för homosexuellas rättigheter att få vara som heterosexuella) blir en sexualpolitisk rörelse för allas rätt att få vara precis som de är, leva som de vill, i vilken slags familj de vill - oavsett hur långt från heteronormativiteten de befinner sig.

Snart är det EuroPride. Jag ser fram emot det queerpolitiska flaggskeppet Pride House som seglar in över Stockholms innerstad i Kulturhusets och Stadsteaterns lokaler i år. Bring it on!

edit: Philip fyller på

3 kommentarer:

 1. OBS, SKÄMT! --> Anders Selin är ännu en flintskallig, ytlig schlagerbög som tycker att världen inte borde vara så komplicerad och allvarlig. <-- OBS, SKÄMT!

  Det var väl jättekul? Vi måste våga skämta om varandra! Anders Selin har, som du påpekar, en hel del rättigheter i jämförelse med många andra inom Familjen. Därmed följer, enligt hans resonemang, även skyldigheter - som att inte låta sig falla in i den post-gejiga homonormativiteten. Det misslyckas han skändligt med. Men QX är inte precis den politiska skarpsynthetens hemvist på jorden.

  SvaraRadera
 2. Nu när jag tänker tillbaka på typ Europride 98 och Stockholm Pride 99 som jag var inblandad i så vätade jag alltid en jättebacklash från bögarna. Men den kom aldrig riktigt, eller blev i alla fall aldrig värre än några uttalanden från just Anders Selin ibland. Det tror jag säger en del. Förresten behöver han verkligen tänka lite mer kring det där med drag.

  F ö skriver jag i ämnet i sann revisionistisk stil på sprillans ny(gaml)a bloggen Keep smiling, keep making eye-contact and keep saying YES!

  SvaraRadera
 3. Anonym22:34

  anders selin... Han fuskade till sig vinsten i en poesitävling jag var med i. Vem fan fuskar i poesi?! En riktig skojare.

  SvaraRadera