9 juli 2008

att göra helt rätt

När Miljöpartiet de Gröna har träffat representanter för folkrörelsen mot FRA så har budskapen varit två:
1. Vi måste få till en ny process, där den här rörelsen och instanser som Advokatsamfundet ska vara med och påverka. Processen ska ta fram ett motförslag till den nuvarande lagen - självklart kan det finnas situationer där staten ska kunna avlyssna, som vid misstanke om grov brottslighet, men "FRA-lagen" av idag är helt oproportionerlig.
2. Vi måste få ut sossarna på banan. Rörelsen har inte hittat några personer inom s-kollektivet som känts engagerade och kunnat lova att man inte kommer att driva igenom en liknande lag.

Igår bockade vi av båda punkterna.

Tyvärr pågår SM i feltolkning på bland annat Rick Falkvinges blogg, där han och andra debattörer läser vårt utspel som att Miljöpartiet plötsligt gillar massavlyssning och bara vill sminka den befintliga lagen med integritetrouge.

En av kommentarerna bemöter honom bra: "Omfamna att lagen skall bort. Fortsätt att jobba för att den ska bort INNAN 2010. my 2 cents. Jag får oxo lite fadd smak i munnen av reflexreaktionen som Rick visar i detta inlägg. Ibland måste man ta ett djupt andetag o tänka innan aktion."

edit: Läs ett utdrag ur Maria Wetterstrands Almedalental om FRA redan idag

4 kommentarer:

 1. "SM i feltolkning" var fyndigt. Jag håller med om att han tar i från tårna, men han har en poäng.

  Pesonligen hoppas jag att Centerpartiet ska vara det borgerliga partiet som först tar tydlig ställning mot FRA-lagen och lobbar hårt för det via CenterUppropet.se

  /Markus

  SvaraRadera
 2. Man kan hoppas att er rävspel går hem, om nu Alliansen förlorar valet 2010. För du är väl medveten om att det allra första förslaget om en FRA-lag egentligen lades av sossarna? Om de inte vill driva igenom den i nuvarande form längre så har det mer att göra med att det skulle se dåligt ut än att de inte egentligen skulle vilja ha den.

  SvaraRadera
 3. Markus: Att profilera Centerpartiet i integritetsfrågor just nu känns lite som att etablera Österrike som ett föregångsland när det gäller barnuppfostran.

  Magnus: Jag skriver ju att det viktiga har varit att få ut S på banan - dvs att få de att säga att de inte längre står bakom den linje som de gjorde förra mandatperioden. Det har vi nu lyckats med nu. Man kan inte riva upp en lag och sen föreslå en i princip likadan.

  Läs annars Maria Wetterstrands förtydligande på sin blogg.

  SvaraRadera
 4. Magnus, Socialdemokraterna la aldrig något förslag. Det var ett antal tjänstemän lojala med FRA på försvarsdepartementet som fick igenom en utredning som ledde till mycket skarp kritik i det som kallas gemensamberedningsförfarandet inom regeringskansliet, av justitiedepartementet och dess chef - Thomas Bodström - stoppade.Dvs vad som fanns var ett tjänstemannaförslag som justitiedepartementet stoppade. Efter valet har borgarna återvunnit skräpet. Följdaktligen är det borgarna som lägger förslaget.

  Inte för att jag direkt gillar s i övervakningsfrågor men de ska inte beskyllas för skit borgarna skapar.


  Vänligen

  Alf Karlsson
  fd politiskt sakkunnig justitiedepartementet för (mp)

  SvaraRadera