9 juni 2008

språkkravet är tillbaka

Två integrationsforskare från Kalmar har tagit Folkpartiets språkkrav från 2002 och mjukat upp det, på uppdrag av regeringen. De föreslår att med morot belöna de invandrare som lär sig svenska snabbt genom att bli medborgare snabbare. Jan Björklund är glad, men påminner om att det även ska vara en viktig piska till de invandrare som "inte lägger manken till" (för vi vet ju alla att invandrare gärna fuskar med SFI:n och egentligen inte vill lära sig svenska, lever på bidrag och tar våra jobb...?).

Problematiken är att förslaget sållar ut unga människor från språkligt närliggande länder som får bli medborgare lättare. De invandrare som inte klarar testet får vänta lika länge som idag (fem år) för att kunna bli medborgare. Redan idag har nordiska invandrare en gräddfil. De rimliga vore att göra det lättare för alla att bli medborgare.

Lyssna på debatt i SR P1 morgon mellan en av forskarna, Per Strömblad, och De Grönas Mehmet Kaplan. I slutet erkänner Strömblad att det vore olyckligt att koppla språkkunskaper till medborgarskap. Så varför då gå halva vägen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar