12 april 2008

sänk riksdagsspärren till 1/349

MUF:s Markus Nordström tycker att vänstern svartmålar USA:s demokrati och jag kan - hör och häpna - hålla med Markus till viss del. Till exempel köper jag inte argumentet att kampanjkassorna avgör valen, speciellt inte efter att ha läst ett kapitel i Freakanomics och jag gillar dessutom de offentliga personvalskampanjerna inom samma parti och de tätt sammankopplade lååånga valkampanjerna om presidentposten.

Men han är för snabb när han avfärdar kritiken mot tvåpartisystemet med "möjligheten för ytterligare partier finns redan, i det kommande valet står bland annat 'the Green Party' och 'the Libertarian Party' på valsedeln.". Eh, problematiken i USA:s tvåpartisystem är ju inte att andra partier är förbjudna att ställa upp, utan att bara de största blir representerade. Förenklat - det parti som blir störst i en delstat får den delstatens röster (därav den rödblå kartan).

Men Sverige har faktiskt samma problem. Bland andra har Christian bloggat om det och Stockholms Fria har haft en ovanligt välformulerad ledare i frågan.

2 kommentarer:

  1. Dessutom är ju kampanjkassorna räknat per väljare fortfarande långt mindre än de pengapåsar LO ger socialdemokraterna inför varje val.

    SvaraRadera
  2. Att småpartierna inte tillåts ställa upp på valsedeln är faktiskt ett problem i flera av USAs delstater.

    Demokraterna brukar vilja hålla de Gröna ute, medan reublikanerna motarbetar libertarianerna.

    SvaraRadera