23 april 2008

rökning - jag pallar inte...

Jag håller absolut med i Freddis nollvision mot nollvisioner. Och jag har (inte riktigt, men nästan) lika svårt som honom för när staten ska lägga sig i folks livsval. Därför borde jag hålla med om det här.
Men F har hittat mitt stora undantag. Den där jävla rökningen.

Om någon idag hade kommit på affärsidén "ja! jag trycker ner 50 cancerframkallande ämnen i en pinne med lite tjära och bly och säljer den dyrt till folk som vill suga i sig skiten" så hade det varken blivit populärt - eller lagligt. Nu är det ett kulturellt accepterat sätt att skita ner sig själv, andra och vår gemensamma miljö.

Inte nog med att vi tyst accepterar att rökare slänger sina fimpar på marken (för det gör de, allihop), utsätter oss andra för passiv rökning och att en inte helt oansenlig del av våra skattepengar går till behandling av sjukdomar orsakade av - rökning. Nej, dessutom ska det daltas med människor som drar i sig den här skiten. Restauranger, pubar, offentliga lokaler - och till och med sjukhus - förser rökare med rökrum och rökpauser anses vara en rättighet på en arbetsplats. Och i ett globalt perspektiv - tabloidgranskningen av etanolens framställning dundrar på, men var är granskningen av arbetssituationen för tobaksodlarna?

Förbud mot rökning på krogen var ett jättebra första steg, när går vi vidare? Jag säger: in med tobaken på systembolaget, höj åldersgränsen till 20 på samma gång. Släpp Apotekets monopol på "sluta röka"-paketen; tuggummin o plåster och allt vad vi kan komma på. Höj tobakskatten så att den finansierar rökningens samhällskostnader och sänk införselkvoterna. Använd skatter för att subventionera sluta röka-kurser för anställda via företaget - och privatpersoner.
Gör nåt!

(Nollvisionen däremot betackar jag mig för)

10 kommentarer:

  1. Skönt att höra att det fortfarande finns sådant vi är oense om, din auktoritäre lille regleringskramare där!

    Sedan undrar jag om du inte far fram med osanning när det gäller ekonomin?

    När man vill framställa rökningen som dyr räknar man alltid med produktionsbortfall, vård och andra kostnader. Skatteintäkten brukar man kosta på sig att dra av.

    Däremot räknar man inte med de enorma summor samhället tjänar när en inte längre arbetsför människa dör i förtid. Det handlar bland annat om pensionspengar och outnyttjad vårdtid i livets slutskede. Hälsosamma människor som lever länge blir en stor kostnad på ålderns höst.

    Visa mig en undersökning som tar med det i beräkningarna och fortfarande kommer fram till att rökning är en stor samhällskostnad!

    SvaraRadera
  2. Om du långsiktigt vill råda bot på samhällsproblemet rökning, så är det nikotinet du ska angripa. Det är nämligen det rökare är beroende av. Varför då underlätta för tuggummin och plåster, som ju innehåller nokotin? Arbetarna som odlar nikotinplantor har väl heller ingen bättre arbetsmiljö för att nikotinet går till tuggummin istället för till snus eller cigaretter?

    SvaraRadera
  3. Anonym10:41

    Bra rutet Wallner!

    SvaraRadera
  4. Rasmus:
    Undra fall fler skulle sluta röka om man förbjöd nikotin?

    Anders:
    Grymt bra skrivet! Jag håller med dig till fullo. Rökning är skit.

    SvaraRadera
  5. Meh. Frågan är inte om rökning är skit (det kan jag också tycka att det är, utan om man själv kan tänka sig att andra tillåts röka även om man själv tycker att det är skit. Egentligen "ska staten lägga sig i om någon väljer att röka eller inte och ska staten göra det med en nollvision?" Det är frågan.

    SvaraRadera
  6. Anonym12:59

    Jag skiter väl i rökningen, det påverkar inte mitt liv mer än marginellt.

    Då är det värre att alkohol är en så accepterad, hyllad och kulturellt integrerad drog. Där kan vi tala om daltande med de som använder det, och stigmatisering av de som låter bli.

    SvaraRadera
  7. nja robert. det är, på de flesta arbetsplatser, inte okej att ta sej en ölpaus. liksom suprum inte förekommer särskilt frekvent.

    SvaraRadera
  8. Anonym19:02

    Apotekets monopol på "sluta röka"-preparat har för övrigt redan försvunnit. Sedan första mars i år kan de säljas även i livsmedelsbutiker, mackar och andra ställen, det är bara det att det kräver tillstånd från kommunen och många har varit sega med att ansöka om sådant.

    SvaraRadera
  9. Anonym00:12

    Johan: Det är i och för sig vanligare med suprum på krogarna än med rökrum nuförtiden ;-)

    Dock - jag instämmer helt i antirök- argumentationen. Och råder alla som kan påverka exempelvis sjukvården, att låta sjukhus och andra inrättningar gå med i WHO:s hälsofrämjande nätverk. Då blir sjukhusen garanterat rökfria.

    SvaraRadera
  10. jag är ju allergisk så då är det ganska lätt säga till andra att inte röka där jag är. värre är det i köpenhamn där det röks på många caféer på kvällarna som annars är rökfria om dagarna. när rökning förbjöds på uteställen här hemma så blev det lättare njuta av konserter och slippa ha ont i lungorna 4 dar efteåt.

    SvaraRadera