28 april 2008

Maria Ferm is the shit

Se nedan Maria Ferm, språkrör Grön Ungdom (uppvuxen i Vellinge) och Sverigedemokraternas ungdomsförbundsordförande Erik Almqvist debattera Vellinge och flyktingmottagande.

Det är en ovanligt tydlig debatt där skiljelinjerna blir synliga. Maria förklarar den gröna synen på invandring: att Sverige ska stå upp för internationella mänskliga rättigheter och bejaka den mångfald och ekonomiska utveckling som invandringen innebär. Ett enkelt räkneexempel är hur mycket samhället betalar för att ett nyfött barn ska börja arbeta i 20-årsåldern (barnbidrag, skola, sjukvård, studier osv) kontra en invandrad person som ofta är färdigutbildad och i yrkesför ålder.

Erik förklarar å andra sidan den Sverigedemokratiska synen: att mångfald är något negativt för samhället (dvs. vi ska låtsas som att människor är likadana och uppmuntra likriktning), att Sverige ska stänga gränserna till omvärlden och därmed bli färre och färre i Sverige på sikt. Att vi ska blunda för AMS rapporter om bristen på arbetskraft inom vissa sektorer. Att Sverige ska bli motståndare till internationell asylrätt och fortsätta bli fällda för brott mot internationell lag.

(OM Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen ska det dock bli spännande att se hur mycket resurser de motionerar om att lägga på riktat bistånd för att stötta interna flyktingar, i och med deras mantra om att bara "hjälpa folk på plats".)Två rent praktiska funderingar kring debatten:

- Märkligt av arrangerande Sverigedemokraterna att lägga en frågestund efter debatten när de visste att motdebattören skulle vidare direkt efteråt. Men onekligen ett effektivt sätt att plocka fula politiska poäng.

- Och riktat in mot mitt eget parti - varför var det så få skånska miljöpartister och gröna ungdomar på plats? Jag såg inte en person som jag kände igen. Om en partikamrat till mig ska delta på ett Sverigedemokratiskt torgmöte tycker jag att det är angeläget att stötta den personen med sällskap, applåder och moraliskt stöd. Speciellt när de gör det så jävla bra som Maria gjorde det.
TACK för att du finns!

(Läs också Sydsvenskans artiklar om debatten och om hur MUF kritiserar Vellingemoderaterna. Och Tor Billgrens eloge till Maria.)

10 kommentarer:

 1. Rashid19:59

  "Märkligt av arrangerande Sverigedemokraterna att lägga en frågestund efter debatten när de visste att motdebattören skulle vidare direkt efteråt."

  Hur vet du att sd visste det? Jag tror inte att någon förutom Ferm visste det.

  Förresten torskade hon stort. Det ser vem som helst. Både hon själv, tidningarna, sd och alla som var där erkänner det. Löjligt att du försöker "försvara" henne.

  Och till sist såg jag visst flera "gröna ungdomar" där på plats. Dock var de för det mesta "svarta", if you get my drift...

  SvaraRadera
 2. Åhörarfrågor fanns med i programmet från början och var med i inbjudan till Grön Ungdom. Att Maria inte ville vara med på det tycker jag är helt ok. Jag tycker inte det var så stor grej egentligen, men i och med att publiken var lite uppeldad, och inte verkade gilla "er" sida, så blev det att de raljerade lite över det. Big deal.

  SvaraRadera
 3. Rashid: För att Maria sagt till SD att hon ställde upp på debatt, men inte att hela den sverigedemokratiska publiken skulle börja argumentera mot henne. "Publiken" var ju framför allt Sverigedemokrater. Och då är det inte så konstigt om SD-debattören får mest applåder (om det är det du menar med att "vinna") - konstigt vore det annars...

  SvaraRadera
 4. Det är ganska lätt att göra en uppskattning av publiksammansättningen eftersom jag vet hur många sd-medlemmar som kom och ungefär hur många som var från nätverket "Vellingebor mot flyktingar".

  Utöver de ca 5-6 personer från GU och LUF som var där, så skulle jag gissa att ca 25% var sd-medlemmar, 25% kom från "Vellingebor mot flyktingar" och 50% var övriga Vellingebor. Så det stämmer nog att i princip hela publiken höll med sd i ämnet för dagen.

  Om era kollegor i Ung Vänster hade haft demokratiska medel som taktik, så hade ni förstås kunnat ha en väsentligt större andel åskådare på er sida.

  SvaraRadera
 5. Per Erik08:45

  Du skrev: "Att vi ska blunda för AMS rapporter om bristen på arbetskraft inom vissa sektorer."

  Jaha, det står svenska företag helt fritt att rekrytera från hela EU/EES-området. Finns några hundra miljoner arbetstagare att ta av. Hur menar du?

  Löses bristen på vissa typer av ingenjörer om det kommer hit 150 000 somalier? I Mogadishu finns det väl många fina tekniska högskolor...?

  Jag bor i Ryd i Linköping - finns två grupper av människor här - invandrare och studenter. De förstnämnda trakasserar de sistnämnda när de får chansen. Särskilt tjejer är utsatta. Är det sån mångkultur du vill ha?

  Ser att du bott i Malmö - bodde du i Rosengård då? Om nej, varför inte? Det är ju ett sånt samhälle din politik leder till. Tycker du inte det är underbart med nya kulturmöten varje dag? Det är väl härligt med ex. lite muslimskt böghat på daglig basis?

  Svara gärna!

  SvaraRadera
 6. Anders: Jag tycker att det är viktigt att vi i invandringsfrågan skiljer på flyktingar och arbetskraftinvandring, eftersom det inte är samma sak. Det ger faktiskt stor skillnad för sysselsättningen i Sverige.

  SvaraRadera
 7. Önskar att jag hade känt till det, då hade jag garanterat varit där och stöttat.

  SvaraRadera
 8. Hej "per erik"! När jag bodde i Malmö bodde jag i södra innerstaden, den "mest brottsdrabbade stadsdelen i Sverige". Jag trivdes hur bra som helst och såg knappt någon kriminalitet under mina 2-3 år där. Det jag tyckte var värst med stadsdelen var den tunga trafiken.

  Så det var skönt att cykla till Rosengårdsskolan på tisdagskvällarna och spela innebandy. Där var folk ute på kvällarna, umgicks och barn kunde utan problem vara ute och leka.

  (För övrigt tycker jag att "böghat" är lika obehagligt oavsett vilken religion eller etnicitet böghataren har. Själv har jag tyvärr mest erfarenhet av kristet böghat. Men allra sämst tycker jag om institutionaliserat böghat, vilket yttrar sig i t ex Sverigedemokraterna.)

  SvaraRadera
 9. Dessa debatter är en byggkloss i Sverigedemokraternas strategi att bli rumsrena och uppfattas som ett demokratiskt parti. Jag tycker det är beklagligt att miljöpartiet inte genomskådar det, utan nu väljer att legitimera det. Enligt mig tillhör det inte en demokratisk dialog att "argumentera" med partier som är rasistiska, det är inte ens intressant eller relevant att göra det. Det dumliberala mottot "allt är tillåtet" bör inte styra debatter, någon gör klokt i att sätta en gräns och sluta signalera att nynazister hör hemma i ett demokratiskt samtal. Ta inte debatter med Sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 10. Marcus15:05

  Luka: Jag håller absolut inte med dig. Om man skulle följa ditt exempel och totalt frysa ut ett parti p.g.a. deras invandringspolitik så anser jag att du ser ner på den svenska befolkningen, folket har en egen röst och rätt att själva välja vad de ska tycka och tänkta angående ett parti och deras politik.

  Eller ska vi likt en viss Adolf H. införa offentliga bokbålar på SDs programblad och partiinformation. Det styre du strävar efter liknar mer den föraktade rasism du anklagar SD för.

  Anders: Även om Maria inte visste om att debatten skulle följas upp med en utfrågning så tycker jag att när en invandrare själv kommer fram och säger att hon har fel och att hon själv borde våga sig in i rosengård så har man inte gjort bra ifrån sig. "Fulpoäng" eller inte, även ens egna parti kan ha en dålig dag och "tappa" ett argument.

  Jag anser personligen att den segrande parten i den här debatten (om nån nu kan vinna) faktiskt var Erik.

  Mvh. Marcus

  SvaraRadera