13 april 2008

kontakt med verkligheten?

Jag är den första att skriva under på att "politiker ska ha kontakt med verkligheten". Politik ska inte vara ett karriärsval, utan en naturlig del av medborgarskapet. Jag är förespråkare av demokratisk värnplikt, att så många som möjligt någon gång i livet ska ha testat på politik. Rotationsprinciper för folkvalda, bring it on.

Men det blir ju löjligt när politiker som Anne-Marie Pålsson (m) och Per Åsling (c) motiverar sina sidouppdrag i olika bolagsstyrelser (som i vissa fall ger mer inkomst än riksdagsarvodet) - med att det är en "kontakt med livet utanför riksdagen".

Då har jag förslag på några andra kontakter med "livet utanför riksdagen" som Anne-Marie och Per kan testa:
- Sitt i en ideell föreningsstyrelse. Ideella föreningar försöker också lobba på beslutsfattare, men har oftast inte råd att ha anställda som kan hänga på riksdagen dagligdags. Det tror jag är nyttigare än att sitta i ännu en bolagsstyrelse.
- Arbeta i ett låglöneyrke för att testa hur det är att inte ha en lön på över 50 000 kr i månaden (som ökat med 80 procent sedan 1991).
- Anmäl er till Volontärbyrån. Det finns många möjligheter att arbeta ideellt när man lyfter 50 papp. Speciellt om man har lite tid över, vilken i alla fall personerna på den här listan verkar ha.

1 kommentar: