27 mars 2008

äntligen arbetskraftsinvandring

Sedan 2003 har de gröna försökt driva att även människor utanför EU ska få söka jobb i Sverige. Nu har vi gjort upp med regeringen i frågan.

Invandringspolitik är ett ganska bildligt exempel på hur vi varken är ett höger- eller vänsterparti; när det gäller asyl har vi lättare att enas med V, men när det gäller arbetskraftsinvandring har vi lättare att enas med de borgerliga partierna. (Sossarna däremot har hittills varit bökigare att komma överens med.)

En bra grej i nya lagförslaget är att asylsökande ska kunna byta spår och stanna om har arbete, även om de inte anses ha asylskäl. Några av mina mest uppgivna stunder som nämndeman i migrationsdomstolen var när domstolen utvisade människor som inte ansågs ha skyddsskäl när de redan skaffat fast jobb och boende. Det ska nu förhindras, tack vare det grönblåa samarbetet.

6 kommentarer:

 1. «Anders. See more. Do more.»

  http://www.sloganizer.net/en/

  SvaraRadera
 2. Arbetskraftsinvandring är en underlig socialliberal och ekonomistisk förvanskning av den gröna idén om "fri invandring" och har ingenting med grön ideologi att göra eller den rörelse som kännetecknas av att den är motståndare till arbetslinjen.

  SvaraRadera
 3. Luka: Givetvis är arbetskraftsinvandring ett steg på vägen till fri invandring. Att motsätta sig det som grön vore befängt.

  SvaraRadera
 4. Yes! Återstår "bara" att fixa det där med asylpolitiken också...

  SvaraRadera
 5. Rasmus: Att lönearbetet definierar människors liv och nödvändighet är inte grön ideologi. När den gröna rörelsen talar frihet att röra sig vart man vill på en planet bygger det inte på ett ekonomiskt argument. Det är ju beklagligt - men inte förvånande - att miljöpartiet inte är ett grönt parti, utan istället lurats av sin egen förvirring.

  SvaraRadera
 6. Luka: Att hävda att "Miljöpartiet är lurade av sin förvirring" för att du inte håller med i sakfrågan är faktiskt ganska låg debattnivå. Det är ett bra förslag, med stöd av såväl riksdagsgrupp som partistyrelse som kongress och ungdomsförbund. Faktum är att jag otroligt sällan hört någon grön argumentera mot arbetskraftsinvandring öht.

  Med "grön" menar jag f.ö någon som själv definierar sig som grön. På samma sätt som jag låter folk definiera sig själva i andra sammanhang.

  SvaraRadera