12 februari 2008

vill inte Lasse vara med?

Nåja. Jag tycker att Lars Ohly har en klar politisk poäng när han vill att väljarnas röster ska spela roll vilken politik en regering har. Om partier kompromissar för mycket innan valet minskar betydelse för vilket parti man vill ska ha inflytande: det kvittade om man 2006 försökte rösta in mer miljötänk via Centern eller mer värdekonservatism via Kd; komprimisserna var redan gjorda.

Jag tror personligen att det är bra om s, v och mp har olika valplattformar som visar på de olikheter som finns; en regnbågskoalition.

Men det finns som bekant stötestenar mellan det gröna och det röda partiet (eller partierna) som jag tror behöver undersökes för att det ska kunna gå att arbeta gemensamt som rödgrön regering. Vi har ju till exempel aldrig samarbetat om energi- och utrikespolitik. De samtalen tycker jag partierna ska ha innan valdagen för att kunna bedriva politik dagen efter valdagen 2010.

Det är en balansgång. Och valrörelsen är igång.

3 kommentarer:

  1. Jag har alltid tyckt att "regnbåge" är såväl ett vackert ord som en vecker företeelse, men när du använder det om socialdemokraterna och vänsterpartiet kommer tillnyktringen plötsligt...

    SvaraRadera
  2. well, om de två partier som alltid är piggast på folkomröstningar börjar respektera den vi hade -94 kanska något kan hända. men det behöver jag ju inte tala om för dig, du som är så klok!

    SvaraRadera
  3. Anders är ju en av de miljöpartister som går i bräschen för ett slopat EU-utträdeskrav, så det kanske är något på gång där.

    SvaraRadera