1 februari 2008

separatistiskt vårdnadsbidrag?

Fick ett sms om att Sahlin vill förbjuda vårdnadsbidraget. Tänkte att det var kul att S gör ett ordentligt jämställdhetsutspel för en gångs skull (även om jag just i sakfrågan tycker att det kan vara ganska rimligt om det är en kommunal fråga). Men Sahlin och Östros propagerar inte för avskaffandet på grund av dess jämställdhetsproblematik - utan för att "betydande resurser satsas således på att locka människor bort från arbetsmarknaden".

På ett snitsigt sätt kombinerar Sahlin och Östros två av de saker jag tycker är tråkiga med det socialdemokratiska arbetarepartiet:
- en hård arbetslinje som gör att de inte ser livskvalitetsvinster i gröna frågor som friår och sänkt arbetstid.
- att alla kommuner ska ha samma lösningarar, oavsett politisk majoritet och lokal opinion.

Vårdnadsbidraget är orimligt att införa på grund av att samhället ser ut som det gör, dess jämställdhetskonsekvenser skulle i 2008 års Sverige bli för stora. Något jag personligen däremot skulle kunna tänka mig är att i en övergångsperiod införa något slags separatistiskt vårdnadsbidrag, som bara män kan ta ut. Då som en metod för att nå ett jämnare uttag av föräldraledigheten mellan könen - och på sikt uppnå ett jämställt samhälle där man faktiskt kan driva igenom något slags vårdnadsbidrag.

7 kommentarer:

  1. Anonym12:26

    Om man gör som Sahlin vill och avskaffar vårdnadsbidraget och höjer A-kassan så kan man få den intressanta statsfinansiella effekten att man går från 3000 kronor i månaden i offentliga kostnader (vårdnadsbidrag) till över 20000 kronor (dagissubventioner: 12000 kronor, A-kassa: 15000 kronor). Visserligen ett stöd för arbetslinjen. Men ett ganska dyrt sådant.

    SvaraRadera
  2. Anonym12:28

    För övrigt har du den bland politiker mycket otrevliga vanan att tro dig veta bättre än vanliga människor. Om vanligt folk inte klarar av att sköta sin jämställdhet på egen hand så måste politiker gå in och styra med fast hand. Den attityden bottnar i ett gigantiskt feltänk. Människor är inte till för politiken. Politiken är till för människorna. Världen skulle bli betydligt trevligare om sådana som du kunde acceptera det.

    SvaraRadera
  3. Politiker har ju misslyckats med sin del av kakan - som att erbjuda en jämställd föräldraförsäkring och att lönerna i både offentlig eller privat sektor är jämställda, så utrymmet för att på egen hand sköta sin jämställdhet i den bemärkelsen tror jag är begränsad.

    Hur lätt är det att "sköta" sin jämställdhet när en man i ett olikkönat föräldrapar tjänar så pass mycket mer att den gemensamma ekonomin lider så pass mycket av ett jämställt belsut?

    SvaraRadera
  4. Äsch, Anders, du kan statistiken bättre än så. De pappor som tar ut mest föräldraledighet är de som förlorar mest pengar på det.

    "Hur lätt är det att "sköta" sin jämställdhet när en man i ett olikkönat föräldrapar tjänar så pass mycket mer att den gemensamma ekonomin lider så pass mycket av ett jämställt belsut?"

    Tydligen väldigt lätt, om man får tro verkligheten.

    SvaraRadera
  5. Vad jag vill säga är alltså att det inte sitter i pengarna, utan i viljan och attityden. Ditt förslag är så klart förenligt även med en sådan analys.

    Däremot är jag, som du kanske kunde gissa, inte så förtjust i tanken på ett separatisktiskt politiskt styrmedel. Hur smart du än är, är du fortfarande politiker och politiker vet tyvärr inte bättre än vanligt folk hur vanligt folk vill leva.

    SvaraRadera
  6. Nej, ett liberalt parti vill ju inte styra människors val över huvud taget. Jag förstår att det går emot er ideologi att uppmuntra män att ta ut mer föräldraledighet.
    Det får ju marknaden sköta...

    Jag tillhör ett grönt parti som anser att det finns vissa politikområden där människor får finna sig i en viss styrning, med både uppmuntran och "piskor"; frågor som är samhällsgemensamma; hence vår gemensamma miljö och den gemensamma jämställdheten (vi ser jämställdhet som en strukturell fråga och inte bara en individuell fråga).

    Jag är för övrigt vanligt folk och politiker.

    SvaraRadera
  7. "Jag är för övrigt vanligt folk och politiker."

    Det är därför jag gillar dig trots dina förmyndartendenser.

    SvaraRadera