27 februari 2008

migrationsdomstolen - gör om, gör rätt

Mitt sista agerande som partistyrelseledamot blir en debattartikel i Sydsvenskan på temat att migrationsdomstolen har misslyckats med sitt uppdrag att garantera en rättssäker asylprocess. Mina förslag på lösningar är att åter skriva om lagen samt att säkra kompetensen hos - och avpolitisera - nämndemännen.

"Migrationsdomstolen har inte blivit den garant för en rättssäker process som domstolen var tänkt att bli. Det har istället skapats ett fiktivt skådespel där på förhand bestämda domar riskerar att urholkas ytterligare."

Läs hela artikeln på mp.se/anderswallner.

3 kommentarer:

 1. Hej du!

  Jag läste med stort intresse din debattartikel i Sydsvenskan, dels för frågans aktualitet men också för att jag själv sitter som nämndeman vid migrationsdomstolen i Malmö.

  Tyvärr så ger du en fullkomligt korrekt bild av migrationsdomstolen. Jag hade också höga förhoppningar men som grusades sönder rätt hastigt. En sak som jag vill lägga till är att de flesta fallen inte ens kommer till rätten, de flesta fallen avgörs utan att personerna får prata i egen sak. Där faller ju idén med att ha domstolar överhuvudtaget.

  Bra artikel som sagt. Synd att du lämnar uppdraget, det behövs fler progressiva krafter, inte färre.

  Sköt om dig // bassem

  SvaraRadera
 2. Tack för stödet, Bassem. Min bild är också att vi är många nämndemän, från flera olika partier, som är oroade över hur migrationsdomstolen fungerar. Den bilden var en förutsättning för mig att gå ut i frågan.

  Jag har träffat moderater, centerpartister, vänsterpartister och sossar som är eniga med min bedömning.

  SvaraRadera
 3. Tack för att du så öppet tar upp problemet. Det är av oerhört stort värde att få höra reaktioner från er som sett domstolarna från insidan!
  Jag önskar att fler höjer sina röster och medverkar till en förändring av dagens system.

  Jag hoppas verkligen att debatten inte slutar här!

  SvaraRadera