10 december 2007

biskop ute och cyklar

Biskop Antje Jackelén menar att om skolan inte har avslutningar i religiösa lokaler så fostrar vi "våra barn till religiösa analfabeter" och unga som inte får kännedom om den kristna tron kan bli ”offer för fundamentalistiska tendenser”. Dessutom ska de här avslutningarna vara extra viktiga för muslimer, som "föredrar en andlig miljö framför en renodlat sekulär miljö".

Jag har hört en del argument för att skolan i ett sekulariserat samhälle ska använda den kristna kyrkan som lokal nu, men det här är nog det dummaste hittills.

Okej Antje,
1. Religiös analfabet blir man möjligen om man undanhålla all kunskap om religioner. var skolavslutningen firas har nog en begränsad påverkan.
2. "Offer för fundamentalistiska tendenser" kan man bli även om man firar sin skolavslutning i kyrkan.
3. Att påstå att muslimer skulle ha behov av andlighet som inte kristna har är helt befängt.

Paradoxen i den här debatten är annars att skepsisen mot friskolor med religiösa (läs muslimska) huvudmän verkar gå hand i hand med att värna skolavslutningar i kyrkan. Skolan ska ju vara religiöst neutral - men att bevara kopplingarna till den kristna kyrkan är "en svensk tradition".

Andra bloggar om skolavslutningar, religion.

3 kommentarer:

 1. http://fiastankar.blogg.se11:15

  Hej Anders!

  Jag har varit aktiv i miljöpartiet i Tyresö/Sthlm tidigare och finns, sen jag flyttade ner till Malmö, med på er maillista och får ibland mail om möten osv. Som nyinflyttad, förvirrad student har jag inte haft mycket tid över, men nu känner jag att det är dags att jag aktiverar mig. Så jag tänkte hänga på efter jul och börja gå på möten.

  Tänkte bara visa mig och säga hej egentligen. Så hej hej, trevlig blogg du har. Vi kanske ses efter jul!

  SvaraRadera
 2. Och de gröna i Malmö agerade såklart tidigt mot skolavslutningar i religiösa lokaler (jag interpellerade 96-97, nångång sådär). Det är bristande respekt mot barns rätt att ta ställning och mot oss föräldrar som INTE valt religiösa friskolor åt våra s,å.

  SvaraRadera
 3. http://fiastankar.blogg.se18:48

  Vad bra! Åker till Stockholm i morgon bitti och stannar till 9:e januari så jag kan tyvärr inte komma på torsdag, men ni får ha det så trevligt:)

  Hörs och ses!

  SvaraRadera