22 november 2007

sexuellt överladdade slampor

Aftonbladets Anders Westgårdh skrev en krönika om hur Vecko-Revyn "vill stajla om vanliga tonårstjejer till sexuellt överladdade slampor". En spontan fråga är, behandlar inte så kallade "grabbtidningar" tonårspojkar som "sexuellt överladdade slampor"? Och ligger inte det ofta närmare sanningen; är inte tonåringar ofta sexuellt överladdade? Att pubertet, hormoner och kåthet hänger ihop - är det något nytt?

Wstgårdh tycker inte att en tidning som tonåringar läser ska innehålla öppna, positiva och icke-fördömande artiklar om sex och framför allt inte om sexarbetare. Jag har inte läst artikeln om den prostutuerade tjejen men principellt tycker jag att det låter som om Vecko-Revyn gjort något journalistiskt beundransvärt - att faktiskt låta en prostituerad tjej själv berätta om hur hon ser på sin situation. Något som övrig media aldrig gör.

Anders dotter Alice, 17, svarade sin pappa i en egen krönika, "Sex är en naturlig sak. Låt oss inte göra det onaturligt." Diskutera prostitution med era barn, föräldrar - istället för att ta ifrån dom sina prenumerationer. Om ni gjort ett hyfsat jobb så tar de inte hela sin verklighetsbild från ett uppslag i en tonårstidning.

Andra bloggar om Vecko-Revyn, sex.

9 kommentarer:

 1. låt tonåringar få vara sexuellt överladdade utan att döma dem för det!

  SvaraRadera
 2. Hittade inte Anders Westgårdhs krönika, bara föräldrarna som höll med och Alices.

  SvaraRadera
 3. Anonym19:52

  Men frågan är om just Vecko-revyn med deras demografi bör vara det som skriver om prositution på det sättet.

  SvaraRadera
 4. Alexander Chamberland20:23

  Hmm, jag blev visst anonym i det förra inlägget. Jag tycker som sagt att Vecko-Revyns artikel var olämplig mycket på grund av tidningens demografi och artikelns innehåll.

  Prostitutionens baksidor beskrevs inte särskilt ingående, utan det var mer som om det vore "vilket jobb som helst". Hade man kanske tagit med hennes berättelse och någon annans mer kritiska berättelse hade det kanske varit okej, om det varit i en tidning med en annan demografi än vecko-revyn. Vecko-Revyn läses ju trots allt i hög utsträckning av tjejer i åldrarna 13-15.

  Här är en länk till en bra artikel om det hela: http://etc.se/artikel/16126/koenshandel-glamouriseras-i-vecko-revyn

  När det gäller Vecko-revyn i stort så tycker jag inte att problemet är att de skriver om sex, utan snarare sättet som de skriver om sex. Grabbtidningarna är än värre. Men intressant är att grabbtidningarna och tjejtidningarna uppvisar nästintill samma utseendeideal för tjejer.

  Och till slut, absolut att föräldrar borde ta sitt ansvar. Men alla gör ju inte det och därmed har ju dessa tidningar ett ansvar. För att inte tala om att många unga tjejer lyssnar mer på vecko-revyn än på deras mossiga föräldrar.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Låt tonåringar få vara slampor utan att döma dem för det!

  Also, nog för att jag inte generellt gillar vecko-revyns artiklar om sex (eller jag älskar dem, men jag håller inte med om vad de skriver), men Mr Chamberland, varför måste de lägga till en fotnot om hur dåligt det är att sälja sex bara för att de intervjuvar en som är nöjd med det? När jag lyssnade på p3 rond igår och (tror det var) och rök ihop lite grann om prostitution så tänkte jag att det var lite kul att den ene menade att horor alltid framställs som offer i media medans den andre tyckte att de alltid glorifierades som självständiga kvinnliga entrepenörer. Nu är det väl visserligen i allmänhet så när folk ser på media, att man tycker att ens meningsmotståndare dominerar (för att jag antar att det är kul att vara en underdog) men aaaanywho, jag tror inte att 11-åringar på något magiskt sätt kommit undan den här generella skräcken för horstigmat som kvinnor väl i allmänhet har. Alltså, är man 11 år och tjej är man nog tillräckligt rädd för att bli kallad hora för att tänka att man inte vill bli prostituerad. Och då kan det nog inte skada att läsa att sex+pengar ibland kan innebära annat än lilja4ever. Dessutom lade ju VR in en varningsgrej i artikeln där det stod "VARNING: DET ÄR INTE SÅ KUL ATT PROSTITUERA SIG EGENTLIGEN" så jag förstår inte vad problemet är. Det enda jag fattar är att VR har fått så löjligt mycket reklam i och med det här att vi borde få betalt :D

  måste lära mig att styckeindela och förhandsgranska vad jag skriver, in b4 tl;dr

  SvaraRadera
 7. Jag kan inte skriva kommentarer! Det skall stå "Dyslesbisk och syrran" där länkarna kukar ur där, men det blir bara fel :( Förlåt att jag förstår din blog andwal, I really admire your work!

  SvaraRadera
 8. Jag älskar Anne-Lie Arrefelts citat: "Nästan alla prostituerade har utsatts för övergrepp eller har missbruksproblem". Det låter som om hon känner alla och har tagit reda på varför de utsätter sig själva för sexslavsträsket. Vilken tur, här satt jag och inbillade mig att det var vuxna kvinnor med egen vilja som valde att sälja sex...men det är ju klart, de säljer ju sex för att de missbrukar och är våldtagna. Jag ska genast kontakta tyskland och berätta det för sexsäljarnas fackförbund så de vet vad de håller på med.

  SvaraRadera
 9. Alex: Min poäng är alltså att oavsett vad en prostituerad människa säger så vill jag ge en fet eloge till VR som släpper fram en av de mest stigmatiserade positionerna i samhället att få tala själv - utan att reportern fördömer och misstänkliggör varje ord hon säger. (Jag har f ö svårt att tro att det är den sortens reportage som skulle unga tjejer att snegla på prostitution som sysselsättning.)

  För övrigt skulle jag föredra att mina eventuella barn inte tyckte att Vecko-Revyn över huvud taget var någon speciellt spännande källa för att hitta inspiration till livet.

  SvaraRadera