15 september 2007

två olika feminister

Vid första anblicken framstår Peter Eriksson (mp) och Jan Björklund (fp) kanske som likvärdigt jämställdhetsintresserade. Heterosexuella manliga rikspolitiker med någon slags semi-liberal framtoning. Födda på sent 50/tidigt 60-tal på svensk landsbygd. Båda kallar sig feminister. Men ungefär där slutar likheterna.

Jan Björklund tyckte nämligen att det var viktigt att i sitt linjetal distansera sig från "feministiska tokstollar" som Kvinnojourer och Feministiskt initiativ. Expressen avfärdar honom i en ovanligt skarp ledare som även Zaida uppmärksammar. I sin tidigare karriär som militär använde han en jargong om att män som inte var riktiga män var "ludermässiga" och behövde "runka upp kuken".

Peter Eriksson presenterar, tillsammans med Esabelle Reshdouni, istället PM:et "Hon var ju med på det" som ytterligare flyttar fram positionerna för den gröna jämställdhetspolitiken - och närmar sig istället Feministiskt inititiv.

Två män i rikspolitiken, hyfsat likadana vid den första anblicken, men väldigt olika långt gångna i sin feministiska analys.

Andra bloggar om Peter Eriksson, Jan Björklund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar