28 augusti 2007

På väg mot världsmedborgarskap

Idag har jag en text inne i Dagens industri (även om den var nerbantad till en tredjedel av sin ursprungliga längd):

I globaliseringsdebatten diskuteras oftast hur Sverige ska vinna ekonomiskt på den nya världsordningen. Men den största utmaningen ligger i hur vi ska ta tillvara de sociala och kulturella vinsterna av den ökande migrationen. Min politiska rörelse har länge visionerat om fri rörlighet och världsmedborgarskap, som ska ersätta behovet att tillhöra olika nationalstater. Globaliseringen innebär att den visionen aldrig varit närmare.

Entreprenörsanda har som störst chans att födas i brytandet av normer. Om vi även bryter diskrimineringen så kommer de ekonomiska vinsterna när vi släpper in kompetenta människor på rätt positioner. Problematiken i globaliseringens tidevarv är den mångkulturella paradoxen. I Sverige uppmuntras alla att behålla sina kulturella identiteter efter migrationen­ men samtidigt blir man diskriminerad på exakt samma grunder.

Integration är en ömsesidig process där möten mellan människor leder till att vi frivilligt tar efter saker vi tycker om med den andra personen och tvärtom. Det är också viktigt att näringslivet gör upp med diskriminerande strukturer och att företagen har mod att anställa fler människor som flyttar hit. Då tar vi ytterligare steg mot ett samhälle med världsmedborgarskap.

Läs hela, den oavkortade, texten på min hemsida.

Andra bloggar om globalisering, diskriminering.

2 kommentarer:

 1. Anonym21:46

  Meh, hittar inte din mejladress.

  Hoppas du inte tog det som en diss att jag inte accepterade vänrelationen i Facebook, har en radda som står och väntar på att acceptera men jag kommer inte acceptera någon...

  Ska förklara mer på min egen blogg senare.

  /Sia

  SvaraRadera
 2. Fint! Du duktig.

  SvaraRadera