30 augusti 2007

stanna hemma!

Det senaste året har Jämo tagit emot en hel del anmälningar om arbetsgivare som missgynnat föräldralediga. Det drabbar framför allt kvinnor, eftersom de tar mer föräldraledigt, men funkar förstår också som en spärr för män att vara hemma med barnen.

Det jag skulle vilja se är en folkstorm med pappor som anmäler staten till JämO för att de inte har lika mycket föräldraledighet vikta åt sig som mammor.

Jag förstår inte grejen. Fick en fråga på en debatt en gång om jag "verkligen" skulle utnyttja pappaledigheten om jag hade barn, något slags misstänkliggörande av huruvida vi män egentligen vill vara med våra barn. Jag kommer givetvis att ta ut så mycket ledighet som det bara går - and then some!

Andra bloggar om föräldraledighet, jämställdhet.

2 kommentarer:

  1. Fast jag tycker att frågan är legitim (kanske inte ställd till dig, men till män i allmänhet). Vill pappor verkligen inte vara hemma med sina barn? Det verkar faktiskt inte så om man tittar på statistik, eller ens när pappor kommer fram och pratar med en under olika politiska evenemang. De vill snarare komma tillbaka till jobbet så fort som möjligt, verkar det.

    Sen finns det såklart en hel del pappor som vill och inte tillåts av arbetsgivare, normer och annat. Men det där är verkligen en diskussion som inte kommit igång på allvar, tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Jag kommer att resa med den kampanjen för Makalösas räkning. Ska bli väldigt spännande att höra hur det ser ut i arbetslivet.

    SvaraRadera