30 augusti 2007

går det att döma en våldtäktsman?

En 21-årig "Stureplansprofil" har nu alltså blivit frikänd för våldtäkt två gånger inom loppet av ett halvår. Sist "förstod" han inte att tjejen hade motsatt sig sex. Nu var inte tjejens skador tillräckligt "klara"...

Jag hänvisar till Zaida och Marias diskussioner kring samtyckeslagstiftning. Uppenbart är att något måste ändras.

Andra bloggar om våldtäkt, feminism.

6 kommentarer:

 1. Återigen hamnade rätten i en diskussion kring hur trovärdig offret var. Hon hade uppgett att hon blev drogad, men inga droger hittades = lögn. Alltså ljuger hon om allt. Det är märkligt.

  SvaraRadera
 2. Helt fantastiskt vilket förtroende det här ger mig för rättsväsendet.

  Har du läst Katrine Kielos artikel i Arena?

  SvaraRadera
 3. Ett par saker jag reagerar mot i det korta inlägget.

  Dels "går det att döma en våldtäktsman?" och "något måste göras".

  Det får mig att tro att enbart därför att det är svårt att få en fällande dom i våldtäktsmål så måste lagstiftningen ändras. Jag tror det är en återvändsgränd, rent argumentativt. Lagar ska baseras på vad som samhället anser vara okej eller inte, man kan inte ändra lagarna bara för att brott inte går att bevisa.

  Själv tycker jag att det är självklart med en samtyckeslagstiftning, eftersom det inte är okej att ha sex med någon som inte aktivt samtyckt. Men man ska inte göra sig några större förhoppningar om att det kommer leda till att uppmärksammade friande domar försvinner. Den åtalade kommer ju i många fall helt enkelt påstå att kvinnan samtyckte, och om det inte framträder något som får rätten att misstro det påståendet (annat än att ord står mot ord) så måste ju rätten fria. Något annat, exempelvis omvänd eller förändrad bevisbörda, är inte acceptabelt. Utgångspunkten måste vara att alla oskyldiga ska frias, även om några skyldiga också frias i och med det.

  Även om lagstiftningen är intressant ur en rent principiell synvinkel, är det inte det som är det viktigaste ur en praktisk syvinkel. Zaida skriver också om detta, lika bra som alltid:
  http://www.zaida.se/blog/2007/08/dags-att-rensa-ur-i-polis-och.html

  SvaraRadera
 4. Din reaktion var ju längre in inlägget, vännen.

  När 150 våldtäkter anmäls i Stockholm innerstad under ett år och nio (!) leder till åtal tycker jag att något måste ändras. Sen om det är lagstiftning, resursfördelning, polisutbildning eller något annat låter jag vara osagt.

  SvaraRadera
 5. Nej, det var ju just det du inte lät vara osagt :)

  SvaraRadera