9 augusti 2007

apartheiden är över oss

Läser i Sydsvenskan idag om en gymnasieklass där man valt att dela upp invandrare i en klass och svennar i en annan.
– Det är mycket lugnare och man kan koncentrera sig bättre, säger sjuttonåriga Sofie.
– Svennarna var väldigt jobbiga. De satt och kastade suddgummi på varandra, säger Shadé.

Nej, ursäkta. Det var tydligen killar och tjejer skolan delade upp. För det är de enda grupperna som det fortfarande är politiskt korrekt att hålla isär på grund av "grundläggande skillnader". Det egenskaper vi anser tillhör "män" respektive "kvinnor" rättfärdigar i det allmänna medvetandet en könsapartheid som vi redan tillämpar på offentliga toaletter och omklädningsrum, i idrottsvärlden och i andra samhällssfärer.

Argumenten fortsätter med att tjejerna lättare kommer att kunna prata om "privata saker, som kvinnans kropp, mannens kropp, sex och samlevnad." För jag antar att alla i den nya klassen ska vara heterosexuella? Dessutom ska "genuspedagogik" användas. För det är ju förstås bara tjejer som behöver genuspedagogik. Och den består i att byta ut exemplen i matteboken...

Skärpning, Bellevue gymnasium! Könsapartheid i skolan är saker som får till och med Moderater att dra in bistånd.

Visst, en skola ska få vara fri att utforma sin pedagogik själv. Men vore inte en rimligare bedömning att i sådant fall att dela upp elever i "stökiga" och "lugna" och inte ta för givet att biologiskt kön avgör huruvida du kastar sudd i klassrummet eller inte?

Andra bloggar om Bellevue gymnasium, queer.

9 kommentarer:

 1. Om en grupp, som har samma kön, alla tycker att det inte kan diskutera en del saker, eller göra vissa saker, när en eller flera av det andra könet är med, så tycker jag att de ska få det. Finns det inget annat sätt för dem att få bekräftelse, uppmärksamhet, mod eller vad det nu kan vara, än att hålla sig isär i en grupp, så är deras behov viktigare än den eller de individer av det andra könet som inte får vara med.

  Dessutom, ingen har sagt eller antytt att alla i den nya klassen ska vara heterosexuella.

  Men, för mig är den viktiga frågan för att lösa problemet med stök i klassrum mer pengar till skolan, för mindre klasser.

  SvaraRadera
 2. Lägg märke till att det här inte handlar om att starta kill- eller tjejgrupper, utan att könsuppdela en hel gymnasieklass. Det tycker jag är skillnad. Menar du att en uppdelning att svarta och vita i olika skolklasser vore ett effektivt sätt att jobba med rasism?

  Att mena att tjejerna lättare kan prata om sex och "killars kroppar" i en könsuppdelad klass tycker jag är att på ett sjukt tydligt sätt antyda att tjejerna antas vara heterosexuella.

  SvaraRadera
 3. skicka in texten som insändare också! den är klockren!

  SvaraRadera
 4. Om till exempel en grupp svarta barn i en klass ansåg att dom blev förminskade, skrattade åt när de pratade och så vidare, och själva tog initiativ till att de skulle gå på egna lektioner, så tycker jag att det skulle vara viktigare att deras önskemål går igenom, än att man vidhåller en blandad klass baraföratt. Sedan vore det såklart jättetråkigt om det skulle behövas.

  Och det var ju faktiskt inte så att de skulle diskutera sex och "killars kroppar", de skulle diksutera, "sex, samlevnad, tjejers kroppar och killars kroppar" utan att ha killar med. Just eftersom att de kände sig begränsade i blandad grupp, och det tycker jag man ska respektera.

  SvaraRadera
 5. Åter igen, Rasmus - det är inte "egna lektioner", det är en hel separatistisk gymnasieutbildning.

  Och så förstår jag fortfarande inte varför man ska diskutera sex på mattelektionerna?

  SvaraRadera
 6. En gymnasieutbildning består ju av lektioner, men återigen: Om det är det enda sättet för dem att klara sin skolgång på ett anständigt sätt: fine för mig.

  I artikeln står:
  "I åttan och nian gick hon sällan i skolan. Hon mådde inte särskilt bra(...)Vi hann inte med att göra det vi skulle. Läraren fick börja om hela tiden och vi kom ingen vart(...)Jag tycker det är pinsamt att fråga killarna(...)Det är lite lättare att prata med tjejer. Du slipper att stå och skämmas för det. Det kan handla om privata saker, som kvinnans kropp, mannens kropp, sex och samlevnad"

  Det betyder inte att det ska pratas sex på mattelektionerna. Det betyder att det ska vara en anständig arbetsmiljö för att kunna lära sig det man ska. Under samtliga lektioner.

  SvaraRadera
 7. (mp)är tillsammans med (kd) det enda parti som helhjärtat försvarar religiösa friskolor, så vi kanske inte ska vara först med att raljerande tala om apartheid i skolan.
  I sak säger Rasmus det som behöver sägas.

  SvaraRadera
 8. bra skrivet!

  (jo, det är de marcus. men jag har glömt att berätta det för honom. hysch!)

  SvaraRadera
 9. Rasmus: Jag vidhåller fortfarande att det skolan skulle ha gjort för eleven är att i sådana fall sära på de stökiga och de lugna eleverna - inte de med olika biologiskt kön.

  Anders: Eh... Så för att man inte vill förbjuda en viss driftsform så ska man inte få kritisera den pedagogik en skola väljer att tillämpa?

  SvaraRadera