2 juli 2007

grund, trygg och het

Idag lanserar CUF-Magnus ett förslag om att ersätta socialförsäkringssystemet med en enhetlig ersättning, ett system som i förlängningen skulle kunna innebära en slags medborgarlön.

Johanna sammanfattar artikeln snyggt i några meningar: "Centertanken handlar om att samtliga skall få samma belopp vid sjukdom eller arbetslöshet, och sedan själva få välja att öka beloppet genom eventuella försäkringar. En låginkomsttagare behöver inte bry sig nämnvärt eftersom ersättningen skulle täcka det mest basala och troligen inte skilja sig så mycket från dagens, samtidigt som han/hon heller inte behöver upplåta sina skattepengar till att täcka en medel- eller höginkomsttagares ersättning."

Mitt eget parti har precis inlett ett rådslag om de ekonomiska trygghetssystemen för att formulera ny politik på området inför kongressen 2008. Att vi är för en medborgarlön är känt sedan tidigare.

Om ett par timmar åker jag till Bryssel, bland annat för att delta på ett seminarium om "basic income" på EU-parlamentet. Lägg till att de finska gröna drev medborgarlön i sin valrörelse och nu sitter i regeringsställning så känns det som att frågan lever. Kul!

edit: Birger kommenterar, "Grundtrygghet är en av de frågor som förenat De gröna och centern ända sedan mp bildades 1981"

Andra bloggar om medborgarlön, Centerpartiet.

4 kommentarer:

 1. Jag tror den främsta skillnaden mellan grundtrygghet och medborgarbidrag (jag vägrar kalla något lön om det inte är ersättning för arbete!), som jag förstått det, att medborgarbidrag betalas ut även när man har en vanlig anställning. Grundtryggheten är endast tänkt att utbetalas när man av någon anledning (arbetslöshet, sjukdom) inte tjänar några pengar.

  Jag har själv personligen haft lite funderingar på skillnaderna och hur ett eventuellt grön socialliberalt förslag på medborgarbidrag, och hur det skulle vara utformat. Jag har dock inte hunnit tänka klart. När jag väl gjort det kommer det säkert ett blogginlägg hos mig om det.

  SvaraRadera
 2. gina21:50

  "han/hon heller inte behöver upplåta sina skattepengar till att täcka en medel- eller höginkomsttagares ersättning"
  Det är medel-/höginkomsttagare som subventionerar låginkomsttagare i dagens socialförsäkringssystem; det är de som betalar in mer än vad de får räkna som underlag för sin ersättning.

  SvaraRadera
 3. Gina: En låginkomsttagare med inkomst betalar ju en arbetslös ex-höginkomsttagare som garanteras en procentsats av sin tidigare lön.

  Varken jag eller C är ute efter att sänka låginkomsttagares inkomster. För min del är det snarare tvärtom. Men jag återkommer med mina tankar kring grundinkomst/medborgarlön.

  SvaraRadera
 4. gina14:29

  Är det inte så försäkringar fungerar, man betalar in "premier" och vid behov får ut ersättning. När höginkomsttagaren arbetar drar han in pengar i systemen i proportion till sin lön, när han blir sjuk eller arbetslös får han ut av det han tidigare betalat in (minus en del, som går till lägre inkomstklasser, då det ju finns tak i ersättningarna). Får inte ihop det att det skulle vara låginkomsttagaren som subventionerar höginkomsttagarens ersättning. Man kan väl inte se på arbetande och icke-arbetande vid ett visst ögonblick och säga att just den här låginkomsttagar-kronan går just nu till den här höginkomsttagaren utan man måste väl följa en persons väg genom systemet, som betalande och som ev. ersättningstagare?

  SvaraRadera