8 juni 2007

det "goda" företaget - det "onda" facket?

När Grön Ungdom Malmö hade ideologikväll om socialism med Markus Blomberg diskuterade vi bland annat socialismens och grön ideologis helt olika syn på företagande. Markus som socialist undrade hur vi kunde tro på "det goda företaget". Här är ett exempel, Markus: Beda Trädgård i Göteborg, ett kooperativ där arbetet leds av de anställda. Dessutom är de ett "en grön dröm" med sänkt arbetstid och andra gröna arbetsrättsliga frågor.

Tyvärr blir vänstern provocerade och skriker "ni har inget LO-avtal", hotar och motarbetar. Och så säger socialisterna att det hindren mot en socialt hållbar värld bara finns hos vinstdrivande företag...
Jag tycker nog att vinstdrivande fackförbund har en egen bit av kakan.

Igår träffade jag riksdagsledamot Eva-Lena Jansson som ville veta var De Gröna stod på höger-vänster-skalan. Till sist sa jag att jag kan svara på det när sossarna förklarar var de står på den grå-gröna skalan.

Andra bloggar om kooperativ, Kommunal.

5 kommentarer:

  1. Tada! En bloggutmaning! Nice :)

    När jag talade om det goda företagandet så syftade jag på helt andra strukturer än ett jämbördigt ägande inom ett kooperativ. Tyckte jag var tydlig med det.

    Jag talade om mitt problem att se goda arbetsgivare - då framför allt arbetsgivare som agerar mellanhand för styrelser, som i sin tur administrerar åt aktieägare.

    Dessa osynliga makthavare som med kapital driver företag och som styr över de som de facto utför arbetet. Aktieägarna får arbetsfria vinster och agerar enligt vinstmaximering före sociala betänkligheter.

    Jag talade inte om ensamföretagare eller kooperativ så som t.ex. Beda. Jag har såväl en teoretisk nyfikenhet mot gillessocialismen, som en praktisk uppskattning av arbetarockuperade fabriker i t.ex. Venezuela.

    Dock tror jag på politiken och kollektiva rörelser som världsförändrare. Inte på företag som bryter mot sin natur och agerar för jämlikhet och solidaritet. De som bryter mot normen är ju trevliga men...

    Jag har alltså en skepsis mot goda kapitalister och deras administratörer. Därav frågetecknena kring er tro på ett gott företagande.

    Det blir vad svar du kommer att få här om min syn på det goda företagandet. Jag återkommer med svar på det onda facket.

    Kram på dig gamling!

    SvaraRadera
  2. Anonym14:51

    Jag tycker att Markus resonemang haltar. Att du vill göra en vinst betyder väl inte att du vill "suga" ut någon? Jag har själv haft företag och var lika "human" då som jag är nu, men då arbetade jag för att mitt företag även skulle kunna vara min försörjning. Inget illa i det, anser jag.

    Ett kooperativ har troligen inga andra bevekelsegrunder än en privatperson, dvs kan vara lika korrupt som vem som helst.

    Sedan att det FINNS företag som inte bryr sig om hur vinsten genereras är en helt annan fråga och borde inte användas för att beskriva en hel sektor.

    SvaraRadera
  3. Anonym19:22

    Vem tillhör "vänstern" i artikeln i Arbetaren? Rebecka Bohlin på Arbetaren eller Håkan Persson på Kommunal? De verkar ju inte vara så överens...

    SvaraRadera
  4. Anonym08:47

    Det är väl klart att en företagare tycker att hans resonemang haltar. Det säger ju lite sig självt.

    SvaraRadera
  5. Ja, anonym - för alla företagare är likadana. Och alla vänsterpolitiker är likadana. Förresten är alla politiker likadana över huvud taget. Och alla svenskar.

    SvaraRadera