2 februari 2007

motionera mera (1)

Nu tänkte jag komma igång med pre-RÅM-bloggandet. Jag ska försöka hinna igenom de flesta motionerna och propositionerna under de här veckorna som är kvar, mer eller mindre utförligt. Ikväll blir det utförligt.

Motion: Motverka svennenormativiteten
Motionärern oroas över 'svennenormativiteten' (skönt ord) i Grön Ungdom och vill att riksorganisationen ska ta ett ansvar för mångfalden i lokalavdelningarna. Jag sympatiserar förstås med andemeningen, att Grön Ungdom ska vara en öppen och inkluderande organisation, men det finns en del problem med motionen, dels i brödtexten men framför allt i att-satserna.

Dels vill motionären att medlemsregistret ska granskas för att klargöra huruvida vi brister i attraktionskraft hos vissa grupper. Och visst, någon skulle kunna gå igenom registret och pricka för de namn som hen tycker är icke-svenniga, men vad leder det till? Dels stigmatiserar vi de med vissa namn (de blir något udda som vi undersöka) och det utan anledning - för ens efternamn säger inget om hur svennig man är. Folk med icke-svenniga efternamn kan lika gärna på Lidingö och vara hur svenniga som helst. Svenssons kan bo i förorten och vara hur blattiga som helst.

Att-sats två och tre vill analysera Grön Ungdoms agerande och marknadsföring de senaste åren, för att se vad vi gjort fel. Den känns lite flummig, vad ska titta på? Hur ska vi veta vilka broschyrer/uttalanden som inte lockat icke-svennar?

Att-sats fyra innebär att förbundsstyrelsen ska ta fram ett handledningsmaterial för lokalavdelningarna. Min erfarenhet av Grön Ungdom säger att det här kommer resultera i ett fint häfte som ytterst få kommer att läsa. Än mindre använda.

Grön Ungdom har problem med rekryteringen - vi rekryterar medelklass och akademiker. Men det beror inte på att vi inte granskar våra medlemsregister - det beror på att vi värvar våra kompisar. Och våra kompisar är ungefär som vi själva. Jag tror mångfaldsfrågor här frågor som varje lokalavdelning måste ta tag i. Men alla måste ha sin egen strategi. I Grön Ungdom Malmö tror jag det handlar om att t ex synas på skolor som vi inte brukar besöka. När man bara har möjlighat att besöka ett par skolor på en termin så är det ganska lätt hänt att man tar de som ligger i innerstaden, på samhälls- och medieprogrammen där vi brukar vara populära. Och då når man en viss sorts människor.

Avslag på motionen i sin helhet.

Men det är bra att den blivit skriven, för den kommer nog att bli väldiskuterad och då kanske vi hittar någon ny att-sats som funkar.

4 kommentarer:

  1. eh? seriöst? kommer motionen från malmö? den ser nämligen ut som en direkt avskrift av en motion som kom in till oss typ 2 timmar för sent förra året och därför aldrig behandlades...

    SvaraRadera
  2. Den kommer från Malmö, ja. Och våra organisationer delar ju en del medlemmar här. :)

    SvaraRadera
  3. Men guuud. De återvänder verkligen sina motioner. Det måste vara nån sorts miljögrej eller nåt. :P Det måste vara de som gått från (utomparlamentarisk) vänster till grönt. Det tycker jag är lite spännande.

    SvaraRadera
  4. ÅterANvänder skulle det så klart stå. :P

    SvaraRadera