24 januari 2007

tio små versioner


Maria gjorde mig uppmärksam på att Bonniers byter namn på Agatha Christies klassiska deckare "Tio små negerpojkar" till "Och så var de bara en".

Det här är inte det första namnbytet boken gått igenom. Originalet Ten little niggers skrevs 1939. Titeln syftar på ramsan med samma namn och boken sig på Nigger Island. Redan samma år började man delvis använda den mer politiskt korrekta titeln "And The There Were None", som nu används i den engelskspråkiga världen. Men i många versioner går ramsan likadant och ön har samma namn. I den amerikanska utgåvan (och originalfilmen från 1945) har man istället skrivit om manuset till att handla om indianer, Ten Little Indians och Indian Island (för det är ju en folkgrupp som det är OK att driva med..?). I en bok från 2003 har man gått ett steg längre, då ramsan heter Ten Little Soldiers och ön Soldier Island. I PC-spelet från 2005 är det Ten Little Sailor Boys och Shipwrecked Island som gäller.

Min fråga är egentligen bara varför Bonniers är de enda i världen som tycker att boken ska heta "...bara en" istället för "...ingen kvar"?

I vilket fall som helst är det en fantastisk deckare. Om du inte gillar att läsa kan du se någon av filmerna: det amerikanska originalet (1945, öde ö), TV-pjäsen (1959, nerkortad version), Bollywoodmusikalen (1965, ungdomar på öde ö), den fransk-spansk-tysk-italienska samproduktionen (1974, kalkon i iranska öknen), den ryska versionen (1987, öde ö, den enda filmen med bokslutet) eller Safariversionen (1989, på Afrikas savanner).

Andra bloggar om Tio små negerpojkar, And then there were none

8 kommentarer:

  1. Anonym23:19

    Dubbelpost. Wohooo!

    SvaraRadera
  2. And then there weren't one.

    SvaraRadera
  3. Anonym00:11

    Jaja, det gav mig lycka en liten stund i alla fall...

    SvaraRadera
  4. Anonym00:14

    Din högerspalt har blivit en underspalt i min webbläsare. Den ligger till höger men under alla blogginläggen. Hörde några på AG:s fnissa åt det idag, och... ja... någon måste ju nämna det för dig liksom.

    SvaraRadera
  5. Vad du är bitchig ikväll. Min högerspalt ser helt normal ut, men ibland läser webbläsaren fel.

    Det kan hända den bäste.

    SvaraRadera
  6. din högerspalt är längst ner ja... du får jag låna tio små negerpojkar av dig?! (det är väl den versionen du har)

    SvaraRadera
  7. Såklart du får låna min icke-PK-bok, tar med den ikväll. Sen ska vi se filmen (1945).

    SvaraRadera
  8. Anonym14:20

    Hur blir det när den läser fel då? Hamnar typ... högerspalten längst ner? ;)

    SvaraRadera