20 oktober 2006

grön ålderdom

I Tyskland och flera andra europeiska gröna partier startas det nu seniornätverk för att fylla en social och politisk funktion på samma sätt som ungdomsförbund. Jag tror jag gillar't.

Särorganisering ska man vara försiktig med. Jag är till exempel skeptisk till kvinnoförbund (för ja, jag är skeptisk till begreppet "kvinnopolitik") men ungdoms- och studentförbund kan ha funktioner. Vet inte om det är konsekvent. Men så länge förbundet håller sig till partiets politik externt är jag försiktigt positiv till ett Grön Ålderdom.

I Linköping har jag hört att det redan används, eller hur var det Kristin och Åsa?

3 kommentarer:

 1. Tillochmed Socialdemokraterna, som vi ju brukar kritisera för att vara så auktoritära och toppstyrda har ju grupper (t.ex kvinnogrupper) som uttalar sig externt och tillåts ha en annan linje än partiet i stort.

  Vad är egentligen problemet?

  SvaraRadera
 2. Alltså, Miljöpartiet kallar sig själva (och vi kallar dem) Grön Ålderdom. GU och GÅ liksom :)
  Men det är inte så hög medelålder på MP heller. Vi är många studenter och så bl.a. Men det är bra åldersspridning iaf för det finns också ett gäng småbarnsföräldrar, några medelålders och en del som ligger runt pensionsåldern..

  SvaraRadera
 3. Carl; Problemet är dels när förbund driver egna linjer och har egna politiska åsikter som passar just den målgruppen för att dra röster till ett parti som inte behöver ändra sin mossiga åsikt. Jämför med de andra ungdomsförbunden.

  Det andra problemet är att de har en tendens att funka som brain drain, att massa kompetenta politikerna som t ex är kvinnor lägger sin energi på kvinnoförbundet istället för i partitoppen.

  Det är ju just för att S är toppstyrda som det finns behov av fjorton hundra subgrupper som tycker nånting annat än partiet.

  SvaraRadera