5 oktober 2006

blodet och bögen

Så var blodgivningsdebatten igång igen. Såhär ser bakgrunden ut:

Sverige behöver mycket blod, dels för eget bruk (det är det TV-reklamen handlar om), men också för att landstingen tjänar 70 miljarder kr om året på att sälja blod och blodplasma till läkemedelsföretag. ("Ändras reglerna kan vi kanske inte göra det längre", muttrar Sveriges kommuner och landsting.)

- För att lämna blod måste man vara frisk. Om man har sex med en ny partner får man vänta i 3 månader. En rimlig karantänstid för att blodet ska vara friskt.

- Om man haft sex med prostituerade eller i "utlandet", då är karantänstiden 6 månader pga den ökadade risken.

- Sedan finns det de som är helt avstängd från att någonsin lämna blod. Det gäller sprutnarkomaner samt män som har eller har haft sex med män.

Alltså, om Kalle och Adam har sex en gång när de är 13 och sen aldrig så mycket som tittar åt en kuk är båda för evigt avstängda från att lämna blod. Även om Adam är 43 och har levt i celibat och testat friskt för alla möjliga sjukdomar.

Det gäller även om Kalle och Adam blir ihop, lever monogamt resten av sitt liv. De beöms av Socialstyrelsen som för hög riskgrupp.

Så Lisa, som knullar runt hejvilt utan skydd får vänta 3 månader innan hennes blod är get to go. Adam som lever i celibat eller monogamt är avstängd på livstid.
Logik, Socialstyrelsen?

4 kommentarer:

  1. Anonym18:55

    Det ær ju riktigt sinnessjukt!Fan vad arg jag blir!

    SvaraRadera
  2. Anonym21:32

    Men det borde finns stöd för en förändring, vad jag förstått. När frågan diskuterades på Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott häromsistens var till och med en (kd)- representant beredd att ompröva lagen...

    Förresten - hoppas att dina föräldrar fått se dig lite mer nu, när valet är slut (apropå ett inlägg i undertecknads blogg)...

    SvaraRadera
  3. Ja, det borde finnas stöd för en förändring. Men SKL verkar ju inte helpå direkt.

    Haha, de kommer faktiskt hit några dagar när jag kommer hem från Genéve.

    SvaraRadera
  4. Ett helt obegripligt påfund. Dessutom: vet Sveriges kommuner och landsting att de inte skulle få sälja blod längre? Är det för övrigt viktigt att kunna tjäna pengar på att sälja blod? (70 miljarder är iofs en betydande summa, men finns behovet så fattar jag inte vad man gnäller över.)

    SvaraRadera