28 augusti 2006

sänkt arbetstid för småbarnsföräldrar

Fick en uppmaning av min Mullvads-vän Petra: "Jag undrar vad du och Mp motiverar vårdnadsbidraget som mp vill införa. För mig är det så långt ifrån en god jämställdhetspolitik som man kan komma."

Men, som Rasmus påpekar så är det inget "vårdnadsbidrag" vi vill införa. Det är Kd och Alliansen som vill införa ett vårdnadsbidrag, som plockar resurser från barnomsorg till att föräldrar (läs: mammor) kan vara hemma med barnen istället, vilket förstås leder till att mammorna får ännu svårare att komma tillbaka till arbetslivet.

Mp har däremot lagt ett förslag på ett bidrag på 1500 till småbarnsföräldrar som vill gå ner i arbetstid. Mp försöker driver frågan om sänkt arbetstid, och det här är ett sätt att göra det ekonomiskt möjligt för den grupp som kanske behöver det mest - nyblivna föräldrar. Och ekonomiskt möjligt även för den som tjänar mer av föräldrarna.

Vi tycker att sänkt arbetstid är en viktig jämställdhetsfråga, men den här gången såg Ohly chansen att peka ut Mp som anti-feminister och kallade förslaget för ett "kd light"-förslag. Förslag innebär ett stöd för att arbeta deltid, så att kvinnor ska kunna vara kvar på arbetsmarknaden. Tärtom mot vad Kd:s och Alliansens förslag leder till.

4 kommentarer:

  1. Okej. Jag har läst på dåligt. Men 1500 pix för 25% arbetstid är ju en fis i rymden ärligt talat.

    Vem klarar att leva på det
    om man inte den andra partnern är rik. Företrädelsevis och oftast mannen. Det är en solklar kvinnofälla och kommer främst kunna nyttjas av de som redan idag har råd att låta en av parterna arbeta 75% Varför ska skattebetalarna betala det?

    Om man nu ska ha vårdnadsbidrag eller bidrag för att kunna gå ner i arbetstid, varför inte värdera det rejält istället och ge pengar som i alla falla går över existensminimum?

    SvaraRadera
  2. Redan idag finns det en lagstadgad rätt för föräldrar att gå ner i arbetstid när barnen är små som många väljer att ta ut - utan ersättning. Jag tycker att det här är ett sätt att göra det möjligt för fler.

    Du kan läsa Peters "DN och Ohly på höga häster.

    SvaraRadera
  3. Vad tycker du om Centerpartiets (och numera också Alliansens) förslag om barnomsorgspeng?

    SvaraRadera
  4. Hur är barnomsorgspengen utformad?

    De förslag som gör att man kan plocka resurserna från barnomsorgen och istället vara hemma heltid vänder jag mig emot.

    SvaraRadera