17 augusti 2006

slopa fastighetsskatten!

- från valrörelsens dagordning.

"den har blivit mycket viktigare än vad den är värd. De flesta villaägare betalar mer i sophämtningsavgift än i fastighetsskatt" (Nationalekonomen Bengt Turner i Metro 16/8 om valrörelsens fetisch för fastighetsskatten)

Låt oss börja prata stora frågor. Feminism, fred, miljö, mänskliga rättigheter... Politikerna dödar politiken.

6 kommentarer:

 1. Man kan faktiskt prata skattepolitik visionärt också. Tyvärr bara med ett fåtal partipoltiker...

  SvaraRadera
 2. Cristoffer12:05

  Eller varför inte låta oss prata SOPOR istället. Vart är källsorteringsdebatten i valrörelsen??? :)

  SvaraRadera
 3. Boulderdash15:46

  Så jäkla rätt. Fastighetsskattdiskussionen är en stor j-la dimridå

  SvaraRadera
 4. ajohan15:50

  Alliansens löfte är att avskaffa den statliga fastighetsskatten och ersätta den med en kommunal avgift. Det här betyder att i första steget så fryses skattenivåerna, och 2008 avvecklas skatten.

  Den kommunala avgiften kommer till skillnad från dagens skatt inte bero på hur högt värderat huset är, kommunerna kommer istället bestämma hur stor avgiften ska vara, troligtvis kommer staten sätta ett max-tak på beloppet.

  Enligt KD så är ett bra maxbelopp 2800 kronor per hus och år, pengar som kommer gå till kommunen istället för till staten. Detta kommer även gynna de kommuner som har stora bestånd fritidshus, eftersom det idag inte går någon skatt till andra kommuner än där man är skriven, även om sommargästerna såklart har samma rätt till sophållning och körbara vägar som de bofasta.

  Helt rätt har frågan blivit oproportionerligt stor. Att ersätta en skatt med en kommunal avgift är väl inget att bråka om. Och tänk på att renhållningsavgifterna kanske kan gå ner lite eftersom det är kommunen som får pengar där folk slänger sina sopor. I min gamla hemkommun bråkades det om det här varje år, dels eftersom det inte finns någonstans att göra av soporna utan allt faktiskt MÅSTE återvinnas (det är en ö vi snackar om), och dels eftersom antalet fritidshus var lika stort som antalet åretruntbostäder. Tre månader om året ansträngdes kommunens ekonomi till max, vilket de bofasta helt fick betala alla månader per år..

  SvaraRadera
 5. Miljöpartiet vill ju också ersätta fastighetsskatten med en kommunal avgift som ska vara miljöstyrd, dvs miljöbelastningen ska beskattas.

  Det har vi tyckt länge. Och aldrig fått löpsedlar på.

  SvaraRadera
 6. ajohan17:04

  Precis detsamma som centern tyckt. Men (kd) och (m) får all press på det här.

  SvaraRadera