18 augusti 2006

blocköverskridande, por favor

Om det är nåt jag har svårt för är det blockpolitik. Jag är sjukt trött på vänster- och högerskalan och att den får leva kvar i form av en Allians och en ett S+V-partnerskap som Mp får hångla med för att få igenom politik.

Med politiska block kommer prestige och skyttegravspolitik som dels drar ner valrörelser till new lows genom att det skapas så tydliga motståndare. Dels gör den politiken enfaldig i och med att bara det egna blockets politik kan vara bra. När man väl baxat igenom löper man risken att reformen rivs upp vid ett maktskifte, lite sådär av princip.

Det intressanta är ju blocköverskridande överenskommelser med de politiker som har kunskap och engagemang i de aktuella frågorna. Som riksdagens HBT-grupp, som samlar politiker från (nästan) alla läger för att hitta vad vi alla kan vara överens om. Konstruktivt.

Ett annat exempel är miljömålen, där miljökunniga ledamöter från samtliga riksdagspartier enades massa saker som ligger till grund för miljöpolitik idag. Till exempel enades man om att bilismen måste minskas för en hållbar utveckling. Tyvärr vågade inte regeringen stå för det sen, så just den biten plockades bort. Men det hade kunnat bli så bra.

Konstruktiv, långsiktig politik:
1) Komma överens om problemformuleringen (blockpolitik kommer inte ens såhär långt)
2) Hitta de mest konstruktiva lösningarna utifrån det parlamentariska läget
3) Baxa igenom i respektive parti för så bred uppslutning som möjligt

2 kommentarer:

  1. Nåja. Nog är vänster och höger överens om 1). Full pysselsättning och maximal tillväxt you know. Tur att vi finns!

    SvaraRadera
  2. Såklart. Utan oss skulle blockfixeringen vara ännu större. Vi har ju även försökt i praktiken med uppgörelser med fp och resten av la allianza i de frågor de är vettigare.

    SvaraRadera