5 juni 2006

Valmanifestet 5/36

5. Lika lön oavsett kön
Såväl inom offentlig som privat sektor måste arbetsgivare ta sitt ansvar för jämställda löner. Staten ska ta initiativ till ett handslag med de fackliga organisationerna och arbetsgivarna för att få bort könsrelaterade löneskillnader under nästa mandatperiod. Statliga chefer som inte uppfyller likalönprincipen ska inte få förnyat förtroende.


Grön politik handlar om feminism. Det gamla slagordet har inte tappat i relevans, trots att både facket och arbetsgivarna har haft möjligheten i rätt många år nu. Det behövs praktik och inte bara frasradikalism. I offentlig sektor driver Miljöpartiet att det ska finnas en öronmärkt pott som bara får användas till att radera könsrelaterade skillnader. Tyvärr brukar facket ta de pengarna till kvinnolöner och de andra pengarna till mäns löner, så att allas löner ökar lika mycket och skillnaderna finns kvar.

Nytt i valmanifestet är att vi inte tycker att statliga chefer som misslyckas ska få förnyat förtroende. Det innebär att man lyfter upp likalönsprincipen och tar den på allvar. Den är så pass viktig att de som misslyckas med den har misslyckats med sitt uppdrag.

De som vill säkra framtiden får inse att valet inte står mellan rött eller blått i höst, utan mellan grått och grönt.
Rösta långsiktigt - rösta grönt.

6 kommentarer:

  1. Anonym17:52

    jag vill veta om och hur mp har en lösning på löneskillnader mellan yrkesgrupper. det här berör ju bara personer inom samma yrke.

    SvaraRadera
  2. ja, kan du inte skriva en post om det? är det viktigt att minska löneskillnaderna mellan olika grupper och hur ska det i så fall gå till? ska studier löna sig, und so weiter.

    SvaraRadera
  3. Den här posten handlar delvis om det, i löneförhandlingarna inom offentlig sektor går ju t ex alltid brandmännen vinnande ur striden och undersköterskorna får nöja sig med mindre. Det skulle gå att radera med den öronmärkta potten, om facken var med på det.

    SvaraRadera
  4. Den privata sektorn då, hur ser du på lönebildningen mellan kön och mellan yrken där, vad borde göras?

    SvaraRadera
  5. Anonym23:11

    jag tycker att lönerna ska jämnas ut och jag tycker att utbildning ska löna sig. jag tycker till exempel att det ska löna sig mer att utbilda sig till sjuksköterska och ta ett sjuksköterskejobb än att plugga genusvetenskap och ta ett kontorsjobb. så är det ju inte riktigt idag.

    frågan är vad man poltiskt kan göra åt det.

    SvaraRadera
  6. Anonym06:04

    I'm impressed with your site, very nice graphics!
    »

    SvaraRadera