30 maj 2006

Valmanifestet 1/36

1. Barns bästa
Alla barn har rätt till ett liv i kärlek, respekt och utan diskriminering. Varje barn måste bli sett och få möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Vi vill göra FN:s barnkonvention till svensk lag.


Grön politik handlar om solidaritet med kommande generationer, att problem inte ska skjutas framåt i tiden. Därför är ett barnperspektiv ständigt närvarande i våra politiska diskussioner, som en tom stol reserverad våra barnbarn. Grupper som inte har rösträtt måste värnas extra i politiken.

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Sverige inte införlivat barnkonventionen i svensk lag, speciellt när vi var bland de första att ratificera den. Det skulle innebära att brott mot konventionen skulle kunna dömas i svensk domstol (t ex migrationsdomstolarna). Tyvärr känner vi oss ganska ensamma - sossarna har uppenbarligen inte prioriterat frågan de senaste 12 åren, trots gröna påtryckningar. Jag debatterade mot en MUF:are som påstod att han inte tyckte barnkonventionen var relevant i politiken, och att bara vissa punkter i den var bra, så det verkar inte vara någon högerfråga heller.

De som vill säkra framtiden får inse att valet inte står mellan rött eller blått i höst, utan mellan grått och grönt.
Rösta långsiktigt - rösta grönt.

wikipedia
hela konventionen
Brett mandat: rädda barnen, rädda barnens ungdomsförbund

7 kommentarer:

 1. Exakt hur skulle ett införlivande av barnkonventionen gå till? Många artiklar är väldigt luddigt och allmänt skrivna, det finns inga klara gränser utan mycket handlar om tolkningsfrågor.

  Att sossarna inte vill införliva den är väl inte heller så konstigt. GP brukar ju ondgöra sig i debatter över att han gärna hade gjort något åt religiösa friskolor, men det kan han inte eftersom de skrivit på barnkonventionen. Då kan man fråga sig varför de överhuvudtaget skrev under den från början...

  SvaraRadera
 2. Det är ju det ett införlivande går ut på, att jurister tittar på hur man kan göra konventionen juridiskt bindande. Det går ju inte att klubba i en att-sats, liksom.

  SvaraRadera
 3. Eftersom partiledningens mål är att sätta socialdemokraterna i regeringsställning får en nog finna sig att rösten är röd-grön (med en del grått i det röda).

  SvaraRadera
 4. Partiledningens mål är att få igenom så mycket grön politik som möjligt. Som det ser ut bedömer de det vara störst chans för det i en rödgrön regering. (kan man också skriva)

  SvaraRadera
 5. Fan Anders. Du är inte dum du.

  SvaraRadera
 6. Du måste skoja? 36 inlägg säkrade för din del :D

  SvaraRadera
 7. Men Tomas, du skrev ju om alla bidrag i ESC - det är ju ännu fler? ;p

  SvaraRadera