what we in sweden call "name's day"?
ok att det är kul med namnsdagar, men varför har vi uteslutit alla blattenamn i den svenska almanackan? Varken Abdullah (481), Yllka (29), Moustafa (78) eller Maryam (1146) får någon tårta medan Botvid (26), Adolf (397), Tiberius (6) och Mamertus (1!) firas varenda år.
när vi nu har en hel myndighet som jobbar med namn så förväntar jag mig lite mer post-apartheid-medvetenhet.
Well... Adolf är ju så himla svenskt dessutom =)
SvaraRaderajag har alltid forvånats over hur namn som "Gunlög" och "åslög" lyckats hanga kvar i almanackan...
SvaraRaderaibland undrar man om namnsdagar ar ett satt att forsoka radda utrotningshotade namn som typ ingen heter.
Tydligen bestämde en kommitté 98 att bibliska kopplingar skulle premieras. Känns ju sekulariserat och fräscht. (och adolf var tydligen ganska poppis fram till 1945-ish, johan)
SvaraRaderavisst var namnet det, ex: Ulf Adolf Dinkelspiel (m), född i Österrike i slutet av trettitalet.
SvaraRaderaNotera att vi inte hört någon från alliansen angående skrotning av denna myndighet! För övrigt blev jag fett sur när den högtidliga Rasmusdagen bytte plats från 20 februari till 26 oktober.
SvaraRaderaLyckligtvis är det varken myndigheter eller politiker som bestämmer över namnsdagar. Ett tag hade vi flera parallella namnlängder, en från Svenska Akademien och en från Esselte. Nu har de pratat ihop sig om en gemensam, men det är fortfarande ingen officiell myndighet som bestämmer över den. Det är alltså bara att skriva och påverka namnlängdsmakarna - eller släpp loss fantasin och gör en egen namnlängd!
SvaraRadera(Tack för senast, förresten.)
Aha, det var du som besökte bloggen från riksdagen.gatekeeper igår? Jag trodde det var (c). Njae, som jag förstått det så har myndigheten språk- och folkminnesinstitutet varit med och tagit fram en gemensam namnlängd '98 som trädde i kraft '01?
SvaraRaderaVisserligen är Sofi (Språk- och folkminnesinstitutet) en myndighet, men det är inte den som bestämmer över namnlängden. Däremot har forskare vid Sofi varit med och arbetat fram den namnlängd som dominerar i dag.
SvaraRaderaDen officiella namnlängden upphörde 1972. 2001 års namnlängd har tagits fram av en kommitté med Svenska Akademien, namnforskare, språkvårdare, folklivsforskare, kyrkohistoriker och almanacksförlag. Hittills har alla förlag valt att följa denna namnlängd, men den blir inte mer officiell för det. (Läs mer på http://www.spraknamnden.se/bocker/pressmeddelande.htm.)
Tack och lov för att det inte är politiker och myndigheter som bestämmer över namnsdagar - så det är bara att sätta i gång och lansera en egen namnlängd!
Klantade mig när jag skrev in förra kommentaren. Det var inte meningen att inte skylta med eget namn, speciellt inte i just det här ämnet ... :-)
SvaraRadera