2 mars 2006

till försvar för arbetslösas rättigheter

Vänstern talar sig varm för arbetares rättigheter. I Sverige har fackförbundens makt och legat bakom allt från finansiering av regeringspartiets valrörelser till avslutandet av arbetskraftsinvandringen. Och fack kan väl vara bra ibland, arbetstagare ska ha rättigheter. Men det blir töntigt när vänstern pratar om arbetarna som "underklassen" i samhället. Alla i verkligheten vet att det är arbetslösa, sjukskrivna och studerande som är den riktiga underklassen.

Idag pressas arbetslösa och de utanför arbetsmarknaden till absurda aktiviteter och ett maniskt arbetssökande av jobb som inte finns - annars ryker ersättningen.

Därav ordnar Miljöpartiet de Gröna i Malmö en demonstration på måndag den 6 mars, internationella arbetslöshetsdagen. "Kränk inte de arbetslösas rättigheter" blir parollen, Stortorget blir platsen, 14.00 blir tiden och det här är pressmeddelandet. Rapparen Evelyne Thouré och trubaduren Nils Karlsson uppträder och så blir det tal av lokala miljöpartister, Lari Pitkä-Kangas, Karolina Algotsson och Robban Jacob.

Jag brukar inte vara en anhängare av klassiska demonstrationer, men det här kan bli bra. Kom gärna och lyssna.

2 kommentarer:

  1. Anonym18:54

    "Arbetstagare"? Usch.

    Arbetslösheten är inte statisk, och sjukskrivningar varar inte med nödvändighet för alltid; den som arbetar löper ofta en risk att bli arbetslös eller sjukskriven, på grund av en osäker anställning eller en otrygg arbetsmiljö. Kanske börjar den som förlorat en anställning att studera.

    Manifestationen i Malmö blir säkert bra. Jag har inga invändningar mot det som står i pressmeddelandet. Men att ställa arbetare mot arbetslösa, att beskriva dem som två från varandra skilda grupper av människor, är en aning missvisande.

    SvaraRadera
  2. Det är en jättestor skillnad mellan att vara inne i systemet, att vara berättigad a-kassa osv mot att inte nånsin ha kommit in i systemet. Sverige har väl utvecklade skyddsnät för de som blir arbetslösa efter en anställning om man jämför med de som inte kommit in på arbetsmarknaden över huvud taget.

    SvaraRadera